Afgelopen week was het weer zo ver. De jaarlijkse Prospectors en Developers Association of Canada conferentie, beter bekend als PDAC, stond op de planning.
Honderden presentaties van sprekers en mijnbouw gerelateerde bedrijven passeerden de revue en op PDAC had de internationale mijnbouwgemeenschap weer ruim de kans te netwerken en deals te sluiten.
De PDAC in Toronto Canada is ’s werelds grootste “mijnbouwbijeenkomst” en startte op 5 maart en eindigde afgelopen woensdag.
Zondag was het de beurt aan Louis James, redacteur van de International Speculator, om te spreken. James maakte allereerst duidelijk optimistisch te zijn over zowel uranium als goud dit jaar.
Zijn focus ligt echter ergens anders, zo gaf hij aan. Mijnbouwbedrijven die tussen de bouw van een mijn en de daadwerkelijke productie in zitten.
Uit zijn laatste onderzoekswerk blijkt dat, tussen het moment dat een bedrijf besluit om een mijn te bouwen tot de tijd die nodig is om daadwerkelijk productie te kunnen draaien, deze bedrijven een flink koerspotentieel hebben dat bijzonder veilig oogt.
Zijn meest indrukwekkende vondst tijdens onderzoek, zo gaf hij aan, was dat de meeste bedrijven die plannen aankondigen om een mijn te bouwen dat daadwerkelijk ook zullen doen.
James:
“From 100 examples that we researched, 92 built a mine — a 92-percent success rate”
In vergelijking met exploratiebedrijven een enorm aantal.
Slechts een op de 300 exploratieprojecten wordt uiteindelijk ook een daadwerkelijk producerende mijn.
Eigenlijk nog indrukwekkender is dat die 92 procent van de 100 bedrijven die daadwerkelijk een mijn bouwden een gemiddelde winst wist te behalen van 91 procent.
De vijf meest succesvolle mijnbouwbedrijven zagen zelfs een gemiddelde winst van 699,97 procent.
En dit geldt niet alleen tijdens bullmarkets maar ook tijdens bearmarkets.
Dertig van de honderd bedrijven wisten een mijn te bouwen tijdens een bearmarket.
De gemiddelde winst was daarbij wel een stuk minder, op 27 procent, maar nog steeds de moeite.
Tips om de juiste bedrijven te kiezen zijn volgens James de volgende:
- Probeer er zo vroeg mogelijk bij te zijn, het liefst voordat de beslissing tot het bouwen van een mijn publiekelijk is gemaakt.
- Kijk naar een bedrijf dat zo vaak mogelijk updates geeft, de pers opzoekt en zoveel mogelijk gecovered wordt door analisten.
- Een tip van de schrijver zelf: probeer uit te vinden hoe het management team in elkaar steekt. Hoe zeer zijn zij zelf geldelijk betrokken (bijvoorbeeld aandelen) en wat is hun track record?
James liet uiteindelijk weten in ieder geval veel potentieel te zien in Atlantic Gold en Continental Gold.
Bronnen: Investing News, Metal News
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]