Archeologen in het noordoosten van Frankrijk hebben een uitzonderlijke ontdekking gedaan.
Zij vonden meer dan 2.200 middeleeuwse gouden en zilveren munten, 21 Islamitische gouden dinars, een gouden zegelring en andere gouden voorwerpen.
Niet eerder werd zo’n grote verzameling zilveren munten ontdekt.
Ook niet eerder werden er gouden munten uit Arabische landen, zilveren munten en een zegelring in een enkel gesloten complex samen gevonden.
Volgens de rapporten werd de goud- en zilverschat ontdekt toen archeologen opgravingen deden in een gebied naast het voormalige benedictijnenklooster Cluny Abbey.
De schat werd twee maanden geleden voor het eerst ontdekt en opgegraven. Pas deze week kreeg de ontdekking ruchtbaarheid, nadat de munten en andere artefacten waren gecatalogiseerd.
Anne Baud, een academicus aan de Université Lumière Lyon 2, en Anne Flammin, een CNRS-ingenieur, leidden het archeologisch onderzoek.
Dit in samenwerking met een team van 9 studenten van de Université Lumière Lyon 2 en onderzoekers van het Maison de l’Orient et de la Méditerranée Jean Pouilloux.
De opgravingscampagne, goedgekeurd door het regionale departement van culturele zaken, begon medio september en eindigde eind oktober.
Anne Flammin van het Franse nationale centrum voor wetenschappelijk onderzoek (CNRS), gaf in een verklaring dinsdag aan:
“Het betreft een uitzonderlijke en uiterst zeldzame schat. Met zoveel munten, allen geslagen in de eerste helft van de 12e eeuw, vormt deze “cache” een buitengewoon zeldzame vondst voor middeleeuws Europa”
Ondanks het aantal en de waarde van de munten blijkt het meest kostbare item de gevonden zegelring.
Terwijl het object zelf waarschijnlijk in de 12e eeuw werd gemaakt, dateert de inzet, een klein diepdrukportret van een god, uit het Romeinse rijk.
Het oorspronkelijke doel van de archeologen was om sporen van oude gebouwen te vinden.
Volgens het CNRS had Cluny het meest uitgebreide netwerk van kloosters dat ooit in de middeleeuwen was gevormd.
Slechts één vleugel van het klooster is door de tijd heen bewaard gebleven.
Wat betreft de waarde van de schat, gaf het CNRS aan dat het toentertijd om een “aanzienlijk bedrag voor een individu” ging.
Het gehele klooster had er waarschijnlijk een week van kunnen leven.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”promo”]