Goudproducent Harmony Gold Mining, het best presterende aandeel van de Johannesburg index dit jaar, is al meer dan verdubbeld de afgelopen 5 weken. Het gaf donderdag aan dat het weer op overnamepad is en er voor wilt zorgen dat zij haar schuld snel afbouwt.
De duik die de Zuid-Afrikaanse rand heeft gemaakt zorgt er voor dat de winstmarge in het tweede kwartaal flink omhoog ging. De goudprijs in rand klom bijna 20 procent sinds 1 december 2016 en wordt nu rond de 18.700 rand ($1,170) per ounce verhandelt.
Harmony Gold liet weten dat het op kwartaalbasis een stijging van 84 procent in productiewinst boekte. Aandelen noteren sinds november bijna 350 procent hoger, voornamelijk door de 7 procent stijging in inkomsten door de hogere goudprijs en dat nog eens ondersteund door een 2 procent stijging van de goudproductie.
Harmony Gold wilt tegen het einde van het jaar schuldenvrij zijn. Het heeft los van de goede resultaten eerder ook flink in het werknemersbestand en in productiekosten gesneden om de (voormalig) dalende edelmetaal prijzen het hoofd te bieden. Mede hierdoor ziet de toekomst er zonnig uit.
Net als Amerikaanse mijnbouwaandelen stegen Zuid-Afrikaanse mijnbouwaandelen vorig week het meest op meer dan zeven jaar tijd. Een zwakkere dollar maakte grondstoffen geprijsd in dollars weer aantrekkelijker.
Maar Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijven profiteren vooral van de lagere kosten die zij kennen wegens de flink verzwakte rand. Producenten verkopen voornamelijk in dollars maar kennen het voordeel van (lagere) kosten in en door de lokale munt.
De FTSE / JSE Africa Mining Index – bestaande uit 16 mijnbouwbedrijven – steeg donderdag met 11 procent, de grootste stijging sinds december 2008 en kwam op het hoogste niveau sinds half november. Anglo American Platinum leidde de winst met 20 procent. Exxaro Resources en Impala Platinum Holdings presteerden met 19 procent beide bijna net zo goed.
Maar wellicht betreft het geen blijvende rally. Volgens verschillende analisten in Johannesburg laten de fundamenten van veel Zuid-Afrikaanse producenten – zoals operationele kosten – nog geen tekenen van verbetering zien. Hurbey Geldenhuys – mijnbouw-analist bij Vunani Securities:
“The most important driver at the moment is the dollar that’s slightly weaker and that has provided support to all commodity prices. One should still be cautious. Many of the fundamentals haven’t shifted”
Bronnen: Bloomberg, CNBC, All Africa
[xyz-ihs snippet=”promo”]