Begin deze maand gaf mijnbouwbedrijf Freeport-McMoRan toe aan de eisen van de Indonesische overheid. Zij verkocht een meerderheidsbelang aan lokale beleggers van haar gigantische koper- en goudmijn in het land.
Met het verliezen van Freeport’s grip op haar Indonesische kroonjuweel zien we een trend in de mijnbouwindustrie wereldwijd.
Economisch nationalisme zorgt ervoor dat lokale overheden en vakbonden zich afzetten tegen de westerse dominantie in mijnbouw, en dat blijft niet zonder gevolgen.
Paul Mitchell, partner bij de mijnbouw en metalen afdeling van Ernst & Young:
“We’re seeing the rise of more nationalistic governments everywhere. That desire to hold the assets of a nation and work on them themselves, I think is only going to rise as we realize they’re becoming scarce, and are only going to become more scarce”
Afgelopen jaar ketste een fusie in Zuid-Afrika tussen Harmony Gold Mining en AngloGold Ashanti af wegens wetgeving dat er voor moet zorgen dat het percentage donkere Zuid-Afrikaanse medemens, dat natuurlijk grondstoffen in bezit heeft, verhoogd wordt.
In Mongolië werden de nationale verkiezingen gedomineerd door oproepen tot meer controle over dergelijke waardevolle goederen.
Rio Tinto’s activiteiten werden bedreigd en een IMF-bailout ketste bijna af wegens een poging buitenlandse mijnbouwbedrijven te dwingen om de omzet via lokale Mongoolse banken te kanaliseren.
Afgelopen jaar moest Freeport voor acht maanden haar pogingen staken om haar aandeel in een koper- en kobaltmijn in de Democratische Republiek Congo te kunnen verkopen.
Pas na een bedrag van 33 miljoen dollar te hebben betaald aan de Congolese overheid wist zij haar pogingen te hervatten.
In Zambia dreigde Glencore 4.700 werknemers te moeten ontslaan nadat de overheid elektriciteitsprijzen opdreef. Uiteindelijk sloot zij zelfs de elektriciteit af.
Toen Glencore uiteindelijk akkoord ging met de betaling was alles weer koek en ei. First Quantum Minerals had volgens de Zambiaanse regering al eerder ingestemd met de verhoogde tarieven.
In Tanzania ziet goudmijnbedrijf Acacia Mining een belastingrekening tegemoet op haar goudmijnen dat gelijk staat aan vier keer het BBP van het land.
En Brits mijnbouwbedrijf Petra is het laatste slachtoffer van Tanzaniaans president John Magufuli.
Tanzaniaanse autoriteiten confisqueerden eind augustus in Dar es Salaam 15 miljoen dollar aan diamanten bestemd voor de export richting Antwerpen.
Regeringen wereldwijd zien steeds meer kans om mijnbouwbedrijven uit te knijpen.
Belastingperikelen met verschillende overheden, net als een stijging in stakingen en verouderende mijnbouwapparatuur, zal er uiteindelijk voor zorgen dat wereldwijd metaalvoorraden een knauw krijgen.
En dat zal uiteindelijk zijn uitwerking hebben op de prijzen.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]