Ecuador wil haar economie diversifiëren om zich minder afhankelijk te maken van de olie-export. Dat is ook mogelijk maar dan moet het wel nog even bureaucraten en gemeenschapsleiders aan boord krijgen.
Twee van de vijf mijnen in ontwikkeling in Ecuador liggen op schema om in het vierde kwartaal van 2019 te beginnen met de productie van zowel koper als goud.
Maar de lokale oppositie belemmert plannen om een mijnbouwsupermacht te worden, net als andere Zuid-Amerikaanse landen als Peru en Chili.
Nog geen twee jaar geleden hoopte de regering dat de mijnbouw 4 procent van het bruto binnenlands product van Ecuador zou worden tegen het einde van de ambtstermijn van president Lenin Moreno in 2021.
Volgens vice-minister van Mijnbouw Fernando Benalcazar staat dat nu ter discussie.
Benalcazar: “That 4 percent is aggressive, given the conditions of radical social and environmental opposition that we have been seeing. Mining belongs to all 17 million Ecuadorians and large projects can’t be decided by groups of people that don’t represent even one per thousand of the country”
Ecuador verwacht nog steeds dat de mijnbouwexport gaat stijgen van 270 miljoen dollar in 2018 naar 3,66 miljard dollar in 2021, aangezien de eerste twee grootschalige mijnen van het land later dit jaar in gebruik worden genomen.
Maar de groeiverhalen van de buurlanden Chili en Peru blijkt moeilijk te kopiëren, omdat meerdere projecten vertraging oplopen.
Als gevolg daarvan is ongeveer 40 procent van de 1,25 miljard dollar aan mijnbouwinvesteringen, die voor 2018 werden verwacht, nooit in Ecuador terechtgekomen.
Evengoed werkt haar overheid hard aan de voltooiing van nieuw beleid om procedures te stroomlijnen en het concurrentievermogen van Ecuador te verhogen.
Het Constitutioneel Hof heeft op 24 maart een referendum over mijnbouwactiviteiten in drie jurisdicties mogelijk gemaakt. Een stem tegen zou een bedreiging vormen voor het koper-, goud- en zilverproject van INV Metals Inc.
De regering werkt ook aan een wettelijke strategie om de ontwikkeling van de Rio Blanco-goudmijn, die eigendom is van Junefield Mineral Resources Holdings, mogelijk te maken.
Het project werd in mei stopgezet nadat een groep demonstranten het terrein had overgenomen, het mijnkamp in brand had gestoken en de toegangswegen waren beschadigd.
Evengoed gaat de goudmijn Fruta del Norte van Lundin Gold aan het einde van het jaar van start en kijken andere multinationale mijnbouwbedrijven met belangstelling naar Ecuador.
Dundee Precious Metals investeert in Ecuador via junior bedrijven al actief in het land, terwijl Barrick Gold CEO Mark Bristow het land meerdere malen heeft bezocht.
Er mag met andere woorden nog veel verwacht worden in de toekomst van het Zuid-Amerikaanse land, op het gebied van koper-, goud- en zilvermijnbouw.
Bronnen: Bloomberg, Reuters, AFR, Mining
Foto: Flickr