Volgens miljardair Jonathan Goodman, uitvoerende voorzitter van Dundee Corp, mag nu de tijd heten om goedkope goudmijnbouwaandelen op te kopen. Niet wanneer ze wederom hoger gaan.
Bij het maken van een juiste investeringskeuze geeft Goodman aan dat slechts zo’n 25% tot 30% van de mijnproductie geld oplevert. Met andere woorden is het belangrijk om de geologie van de mijndeposito’s goed te begrijpen om de waarde nauwkeurig te kunnen bepalen.
Nu de Fed de rente hoogstwaarschijnlijk weer gaat verlagen mag het een goede tijd heten om in goud te investeren. In het verleden waren rentetarieven veel hoger wanneer de Fed besloot de rente te verlagen. Goud moet daarom aan worden gekocht als hedge, tegen zowel de stijgende schuldenlast als de depreciërende valuta’s.
Goodman: “An inverted [yield curve] almost always leads to an economic slowdown, and it probably already has happened. I recognize that the Fed is already starting to drop rates. We’re in a very weird economic environment”
Volgens Goodman is de prijs van goud daarbij overigens niet de reden waarom de mijnbouwaandelen zo zeer hebben geleden. De goudmijnbouwsector is zelf voornamelijk de reden geweest waarom deze aandelen zo laag worden gewaardeerd.
Goudmijnbouwbedrijven hebben grove fouten gemaakt, waarbij slechte keuzes zijn gemaakt. Dit door zowel beleggers als leidinggevenden van de goudmijnbedrijven. Hij merkt daarnaast op dat de goudprijzen ten opzichte van valuta niet ver van historische hoogtepunten liggen.
Goodman: “If you look at the GDXJ and go back to 2010, the adjusted return in Canadian dollars is down about 85%. Then if you look deeper at the really junior juniors, which aren’t even in these ETFs, it’s even more so. We have an industry where you’ve lost 80% to 90% of the value–plus”
Met andere woorden koersen deze aandelen tegen bijzonder lage waardes. Wanneer je de huidige goudprijs daarbij neemt en deze omzet in Canadese dollars, dan ligt dat dicht bij het hoogtepunt waar het in 2011 stond, toen goud de 2.000 dollar bereikte.
De Canadese dollar kende op dat moment een premie ten opzichte van de Amerikaanse dollar, op ongeveer 1.800 tot 1.900 Canadese dollar. Vandaag de dag staat het op 1.700 Canadese dollar of hoger, wat aangeeft dat de goudprijs in veel valuta’s nauwelijks is gedaald.
Goodman vindt in Robert Kiyosaki, auteur van “Rich Dad Poor Dad”, een medestander. Volgens bestseller Kiyosaki drukt de VS te veel geld. De situatie mag daarbij vergeleken worden met die van het eerder sterk aan inflatie onderhevig zijnde Zimbabwe.
Grootste probleem daarbij volgens Kiyosaki is dat pensioenfondsen failliet zijn. Dat is de reden waarom de geldpers in Zimbabwe is aangezet en tevens de reden waarom dit gebeurt in de VS.
Mensen moeten volgens hem voor zichzelf leren zorgen en niet blind op overheden vertrouwen. Dat zijn “rich dad” goud bezat en zijn “poor dad” fiat, dat zou genoeg moeten zeggen.
Ook miljardair Paul Tudor Jones, fund manager en oprichter van Tudor Investment Corp., geeft aan dat zijn favoriete belegging voor de komende 12 tot 24 maanden goud betreft. Hij denkt dat wanneer goud door de $1.400 kan breken de $1.700 per ounce daarna snel aangetikt gaat worden.
Bronnen: Kitco, CNBC, Financial Review
Foto: Flickr