De Indiase vraag naar goud zal in het tweede kwartaal waarschijnlijk zwak blijven, na een daling van 18 procent in het eerste kwartaal vergeleken met vorig jaar – aldus de World Gold Council (WGC) donderdag.
Lagere aankopen door ’s werelds op één na grootste goudconsument zouden kunnen wegen op de koers, die zich op een laagste niveau bevindt in twee maanden tijd.
Maar de dalende vraag naar geïmporteerd goud zou India’s handelstekort kunnen helpen verkleinen en de zwakke roepie kunnen ondersteunen.
Daarbij: als land dat rijk is aan grondstoffen – met name waardevolle mineralen als ijzererts, steenkool en bauxiet – is mijnbouw een van India’s belangrijkste en potentieel meest lucratieve sectoren.
De Indiase mijnbouw kent echter een wisselvallig verleden, met problemen op het gebied van slechte veiligheidsmaatregelen en ontoereikende infrastructuur – kwesties die de regering graag wil verbeteren.
Ondanks deze negatieve erfenis is Rumki Majumdar, associate director en hoofdeconoom bij Deloitte India, optimistisch over de toekomst van de goudmijnbouw in India.
Majumdar: “The prospects for India’s mining sector look strong given the government’s impetus with regards to infrastructure spending, the real estate sector (residential and commercial buildings), automotive production, electricity production, etc”
Majumdar voegde eraan toe dat ze verwacht dat India zal profiteren van zijn strategische positie door zijn exportmogelijkheden te verbeteren om met name de snelgroeiende Aziatische markten te bedienen.
Daartoe zullen echter verdere hervormingen in regelgeving nodig zijn en zal de infrastructuur dringend moeten worden verbeterd.
In maart 2021 is daarom de Mines and Minerals Development and Regulation Bill gewijzigd ten opzichte van de oorspronkelijke versie van 1957.
De belangrijkste doelstelling is het potentieel en de capaciteit van India’s mijnbouwsector beter te benutten, meer transparantie te creëren bij de veiling van mijnen en de werkgelegenheid en investeringen in de sector te stimuleren.
In een interview met de Economic Times in augustus 2021 noemde Anil Agarwal, de voorzitter van het Indiase mijnbouwbedrijf Indian Vendant, kolen en goud als de belangrijkste hulpbronnen die door het wetsvoorstel positief worden beïnvloed.
Steenkool is al lang een belangrijk exportproduct voor India – het is de op één na grootste steenkoolproducent ter wereld – maar de goudvoorraden zijn grotendeels onaangeboord.
In een land dat zo goed als de hoogste goudvoorraden in handen van consumenten ter wereld heeft – ongeveer 25.000 ton ter waarde van zo’n 800 miljard dollar – wordt er nog maar weinig goud gedolven in India.
India was tussen 2016 en 2020 de op een na grootste goudconsument ter wereld – na China. De import maakte 86 procent uit van India’s totale goudaanbod, aldus een WGC-rapport uit 2021.
Deze bloeiende binnenlandse markt en India’s overvloed aan goudreserves onderstrepen de kansen die er liggen als het land zijn eigen bronnen beter begint aan te boren.
In 2022 meldde de regering dat India 501,8 ton aan goudertsreserves had. Het 2022 Gold Mining in India WGC rapport voorspelde dat het land het potentieel zou hebben om de productie op lange termijn op te voeren tot een gemiddelde van 20 ton per jaar, een grote sprong voorwaarts ten opzichte van de 1,6 ton die er in 2020 werd geproduceerd.
Dit zijn kleine aantallen vergeleken met de productie van China – die volgens Statista alleen al in 2021 328,98 ton produceerde – maar de toegenomen vraag naar goud (vooral rond India’s trouwseizoen) zou beter kunnen worden bediend door de eigen binnenlandse reserves.
Bronnen: Investmentmonitor, Reuters