De recente stijging van goud boven de 1300 USD per ounce was een beperkte reactie op geopolitieke spanningen, zegt Mohamed El-Erian, de belangrijkste economische adviseur bij Allianz SE. Dat schreef hij op een Bloomberg post.
Hij stelt dat goud minder sterk reageert dan in het verleden het geval was. Voor hem zijn er valabele redenen waarom dit het geval is.
Volgens hem had het gele metaal veel feller moeten stijgen dan het geval was, toen Noord-Korea afgelopen dinsdag nog maar eens een rakettest lanceerde, dit keer over Japan. Het hoogtepunt van 2017 werd dinsdag inderdaad aangetikt voor goud, maar de reactie was toch iets zwakker dan verwacht. Volgens El-Erian zijn de centrale banken en de enorme stijging van de cryptocurrencies een belangrijke oorzaak van de vrij fletse reactie.
Volgens hem is de status van het gele metaal als veilige haven wat aangetast de afgelopen maanden.
De onconventionele beleidsdaden van de centrale banken hebben beleggingen in aandelen aangezwengeld omdat daar op korte termijn nu eenmaal meer mee valt te verdienen dan met goud.
Maar beleggers kijken zelden verder dan hun neus lang is.
Dat is echter goed nieuws voor wie vooruitkijkt, want zo kan er winst worden geboekt.
Cryptocurrencies zijn volgens hem ook gevoeliger voor een forse daling, omdat we daar al in een soort bubbelterritorium zijn terechtgekomen. Bij goud is dat helemaal niet het geval, integendeel, daar zitten we in een ‘omgekeerde bubbel’. De interesse voor goud is nog altijd bijzonder laag en als we naar de grafiek kijken, dan zien we een mooie bodemvorming voor het gele metaal.
We gaan niet zeggen dat goud de komende maanden meteen gaat exploderen, maar beleggen is vooruitkijken. In die zin is het nog zeker een interessant instapmoment en door de lage Amerikaanse dollar kunnen beleggers die in de eurozone zitten nog minder betalen.
Twee vliegen in één klap!
[xyz-ihs snippet=”goud”]