Goud en zilver staan flink lager. Goud deed haar laagste prijs aan in een half jaar tijd op 1.254 dollar per ounce. Zilver kende haar laagste koers in zeven weken tijd.
Opvallend. Zeker ook omdat de Amerikaanse aandelenmarkten gisteren, met tech-bedrijven op kop, flink lager gingen.
Ondanks de dreiging van een grote wereldhandelsoorlog blijkt de markt geen behoefte aan risicoaversie. Ten minste, niet genoeg om in het edelmetaal te investeren, dat nog altijd als meest veilige haven geldt.
In plaats daarvan volgen goud en zilver de algemene grondstoffenmarkten, die aardig lager gaan wegens zorgen over een verminderde wereldhandel in ruwe grondstoffen. Ook daar de angst voor een handelsoorlog wereldwijd, met de VS als grote aanjager.
China versoepelde haar monetaire beleid deze week verder, wat weer twijfel zaait of de Chinese regering de yuan aan het devalueren is, om de negatieve impact van de Amerikaanse handelstarieven op de totale handel van China op te vangen.
Sinds 15 juni, net toen het veilig leek om in goud te stappen, stortte de markt in en sindsdien blijft het dalen. Blijkbaar is er geen interesse in het edelmetaal, elke rally wordt gevolgd door een strenge verkoopgolf.
Maar naarmate die goudprijs blijft dalen blijken sommigen juist weer geïnteresseerd. Ook zij die eerder weinig in het edelmetaal zagen.
NationsShares president en CIO Scott Nations geeft aan: “The setup has strengthened, and I’m buying what I like to call ‘the most expensive doorstop’ in the world for the first time since the 2016 U.S. presidential election. The metal’s relative strength index has sunk to 26, indicating an oversold environment. The catalyst for the break in gold prices was this strength in the greenback, highlighted by the dollar’s bullish ‘golden cross’ when its 50-day moving average crossed over its 200-day moving average earlier this month”
De normaal gesproken behoorlijke gold-bear Nations meent dus dat het edelmetaal oversold is. Op de korte termijn ziet hij een interessante belegging.
Ook Kitco’s global trading director Peter Hug ziet het niet per se somber in. Volgens hem ligt de support rond de 1.265 dollar per ounce. Hoewel de fundamentele dynamiek suggereert dat de prijs onder druk blijft staan tot de dollar aan kracht inboet, is hij overtuigt dat beleggers interesse blijven houden in het edelmetaal. Opwaarts momentum ligt daarbij rond de 1.278 dollar per ounce.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]