Het Ohio Police & Fire Pension Fund, een pensioenfonds in Ohio dat 16 miljard dollar onder beheer heeft, treedt in de voetsporen van superbelegger Warren Buffett en geeft aan 5 procent van haar vermogen in goud te gaan beleggen.
Daarmee wil het haar portefeuille gaan diversifiëren en zich indekken tegen inflatierisico’s, zo liet het vorige week weten.
De wijziging werd goedgekeurd als eerste stap in een doorlopend vermogensoverzicht dat op woensdag 26 augustus aan het bestuur van het fonds werd gepresenteerd.
Het fonds volgde daarbij het advies op van haar beleggingsadviseur, Wilshire Associates, die erop aandrong een positie in goud te nemen.
Opvallend gegeven daarbij is dat het fonds van plan is dat geld te lenen. Had zij eerder 20 procent van haar vermogen geleend, nu wordt dat 25 procent om de aankoop van goud te financieren.
Het lijkt erop dat de bekendmaking van Buffett’s Berkshire Hathaway, dat een aandeel in goudmijnbouwproducent Barrick Gold heeft genomen, de deur heeft geopend voor andere fondsbeheerders om in goud te stappen.
Mocht dat zo zijn en meer fondsen in goud stappen kan dat echter een behoorlijke druk zetten op de goudmarkt. De markt voor beleggingsgoud betreft een markt van slechts 1 biljoen dollar.
Er zijn bedrijven die meer waard zijn dan die gehele markt. Zo is de marktkapitalisatie van enkel Apple al meer dan 2 biljoen dollar.
Dit betekent dat als het fonds een trendsetter wordt en anderen pensioenfondsen volgen, de goudmarkt kan gaan knallen.
Rick Rule, Senior Managing Director bij Sprott, maakte onlangs al een opmerking over hoe weinig goud fondsmanagers in de VS in portefeuille hebben.
Uit een studie van een grootbank bleek dat slechts 0,3 tot 0,5 procent van het spaar- en beleggingsvermogen in de VS bestaat uit edelmetalen of gerelateerde securities.
Het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar lag tussen de 1,5 en 2 procent. Een verdrievoudiging of verviervoudiging is met andere woorden bijzonder goed mogelijk.
Er bestaat echter een beurswijsheid om 5 tot 10 procent van het (belegd) vermogen in goud aan te houden als hedge tegen onvoorziene omstandigheden.
Dat het pensioenfonds in Ohio nu 5 procent van haar vermogen in goud steekt is dus niets vreemds te noemen.
Mochten echter alle andere pensioenfondsen datzelfde willen doen dan blijkt er simpelweg niet genoeg goud beschikbaar voor die 5 procent allocatie.
Foto: Flickr