Ik vraag de laatste tijd wel eens aan mensen of ze een voorbeeld voor de geest kunnen halen waar politici hun leven beter hebben gemaakt.
Ik zie deze mensen dan diep nadenken, en na enige tijd voeg ik er snel aan toe dat één voorbeeld volstaat.
Maar zelfs na lang nadenken, blijft het in de meeste gevallen oorverdovend stil.
Nochtans is er bij alles wat er gebeurt in de wereld steeds de reflex om naar de overheid te kijken met de vraag: “hoe gaan jullie dit oplossen?”
Zoals er nu weer een oplossing van de politiek wordt verwacht in verband met de stijgende energieprijzen.
Het gaat echter al fout bij de analyse van de stijging.
We horen namelijk allemaal leuke theorietjes die op zich wel hun merites zullen hebben, maar de grote onderliggende reden blijft buiten beschouwing.
Want als er tien keer zoveel geld in omloop is dan pakweg een decennium geleden, dan mag je verwachten dat op termijn de prijzen van allerhande goederen en diensten explosief zullen gaan stijgen.
We hadden dit al gezien met de huizenprijzen, met de houtprijzen en nu dus ook met de energieprijzen.
En nu kijkt de bevolking wederom naar de politiek voor de oplossing. Alsof lokale politiekers de energieprijzen op de wereldmarkt kunnen sturen.
Het enige wat politiekers hier echt aan kunnen doen, is de ECB verzoeken om te stoppen met geld printen en de rente te verhogen. Dat zou de prijzen meteen naar beneden halen.
In realiteit smeken ze echter de ECB om toch maar door te gaan met hun beleid zodat men verder kan gaan met het geld door ramen en deuren te gooien.
Maar bon, politici in diverse landen gaan de stijgende energieprijzen even oplossen. Vaak gebeurt dat door de energiebelastingen te verlagen of door de laagste inkomens wat extra centen toe te schuiven ter compensatie.
Minder inkomsten en meer uitgaven resulteren dan weer op hun beurt voor stijgende begrotingstekorten.
Paul De Grauwe had het op de Belgische staatstelevisie al eens uitgelegd. Ik vat het even uit de losse pols samen: “De overheid kan bijna gratis geld lenen en kan dus goedkoop leningen aangaan om de laagste inkomens financieel te helpen”.
Wat politici en ‘topeconomen’ zoals De Grauwe dan vergeten, is de vraag wie ons dat geld precies zal lenen? Dat blijkt steeds vaker de ECB te zijn. Waar haalt de ECB dat geld? Dat wordt geprint.
De energieprijzen stijgen dus omdat er de voorbije jaren enorm veel geld geprint werd en om die stijging aan te pakken, gaan we dus straks nog méér geld printen?
Zoiets heet een vicieuze cirkel en zal alleen maar zorgen voor nog snellere prijsstijgingen.