Olympische baas Brazilië opgepakt wegens verborgen goudbaren

goudbaren

De Braziliaanse politie heeft Carlos Arthur Nuzman, de baas van de Olympische Spelen van Rio in 2016, gearresteerd. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft hem geschorst.

De voorzitter van het Braziliaans olympisch comité wordt verdacht van omkoping en corruptie en werd gearresteerd nadat hij toegaf 16 goudbaren in een Zwitserse bank aan te houden.

De 75-jarige Nuzman zou in 2009 een illegale rol hebben gespeeld bij het binnenhalen van de Spelen vorig jaar in Rio. Daarbij zouden leden van het IOC zijn omgekocht.

De Braziliaanse politie deed vorige maand een inval in het huis van Nuzman. Hij moest zich toen op het politiekantoor melden voor verhoor maar zit sinds afgelopen donderdag werkelijk vast.

Goudbaren

Tijdens zijn voorzitterschap van het Braziliaanse Olympisch Comité bleek dat Nuzman’s vermogen was gestegen met 457 procent.

Op zich geen probleem maar onduidelijk is waar dat geld vandaan kwam.

Nuzman gaf tegen de politie aan dat een gedeelte van zijn vermogen in een goudkluis in Zwitserland aan wordt gehouden.

Dat vermogen gaf hij pas op 20 september 2017 aan nadat “Operation Unfair Play”, een onderzoek naar corruptie tijdens de Olympische Spelen in Rio, van start was gegaan.

Pardoes bleek Nuzman 16 goudbaren, van elk 1000 gram, in een goudkluis in Geneve te hebben, volgens de Braziliaanse politie onderdeel van Nuzman’s verborgen activa.

Operation Unfair Play

Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, leidt als nieuwe voorzitter van de ethische commissie bij het IOC het onderzoek.

De commissie begon eerder dit jaar een onderzoek naar mogelijke corruptie rond de toewijzing van de Spelen aan de Braziliaanse stad.

Aanleiding voor het onderzoek was een transactie van 1,5 miljoen dollar van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud-IAAF-preses en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen.

De Franse justitie heeft daar bewijs voor en trekt samen op met het IOC en de Braziliaanse politie, die nu ook steun vragen aan de autoriteiten in Zwitserland.

Niet alleen Diack junior, maar ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië.

Bronnen: Financial Times, The Guardian

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]