Ontdek de joker voor de zilverprijs

Het heeft bijna exact een jaar geduurd, maar de renteverhogingen die de Amerikaanse Centrale Bank sinds maart 2022 heeft doorgevoerd, hebben nu iets doen breken in de financiële markten.

En zoals altijd en bij gelijk welk probleem, gingen de geldkranen weer open:


bron: Bloomberg.

Plus 300 miljard dollar op de balans van de FED, alleen deze week.  Zo is bijna de helft van de inspanning sinds maart vorig jaar teniet gedaan. De FED probeerde immers haar enorm opgelopen balans wat te normaliseren.

Niet dus.

Geen wonder dat “onze” edelmetalen weer in de picture komen. 

Wij habben vandaag een overzicht gepland over vraag en aanbod in de zilvermarkt. Maar de actualiteit heeft ons een beetje voorbij gestoken.

Laten we dus gaan voor de kortst mogelijke samenvatting van die zilvermarkt in enkele puntjes, want we moeten het nu wel over de monetaire rol van zilver hebben:

Aanbod van zilver = Mijnen + Recyclage:
– Mijnbouw stijgt slechts 2% in totaal over de laatste tien jaar. Energiekost groot gevaar voor toekomst, mijnbouw kan niet snel genoeg groeien.
– Recyclage blijft marginaal, daalde zelfs de laatste tien jaar. Zilver is nog veel te goedkoop voor meer recyclage.

Vraag naar zilver = Industrie + Beleggers:
– De vraag uit de Industrie steeg met 20% afgelopen tien jaar. Versnelling verwacht komende jaren door “elektrificatie” van de economie.
– Beleggers: Monetaire vraag naar zilver (zie verder).

Resultaat:
– Fysiek tekort in 2022 en opnieuw tekort in 2023 voorspeld. Voor 2023 tekort van 119 miljoen ounces, of ongeveer 3825 ton voorspeld door the silver institute.
– De voorraden dalen logischerwijs, ze doen dat al sinds 2018. Hoeveel is er nog beschikbaar?
– We hebben zo’n fysiek tekort de laatste tien jaar al 2x van dichtbij gezien. Namelijk eerst bij Palladium en dan bij Rhodium. De prijs ging telkens door het dak.
– De zilverprijs lijkt vandaag ondergewaardeerd. Zilver heeft wel de eigenschap dat schommelingen, zowel naar boven als naar beneden, groter zijn dan bij goud. Wees daar op voorbereid.

De “monetiare” vraag naar zilver.

Zilver als geld, bestaat niet meer. In die zin dat zilver nergens ter wereld nog als betaalmiddel over de toonbank gaat. Maar veel kopers van zilveren baren en munten, doen dat wel nog uit monetaire overwegingen.

Ze proberen hun vermogen te beschermen, in het grote financiële experiment dat overheden en centrale banken vandaag voeren. Geef ze maar eens ongelijk, we zien allemaal risico’s in ons wereldwijde financiële systeem.

Ongetwijfeld zijn er ook kopers die alleen maar interesse hebben in de potentiële koerswinst. Bijvoorbeeld omwille van de voorspelde fysieke tekorten.

Die tekorten kunnen immers niet oneindig zijn. De koers (hoger) corrigeert die zaken in de regel.

Zoals hierboven al even aangehaald, zagen we in de voorbije tien jaar al twee maal een fysiek tekort echt acuut worden.
Zowel voor Palladium (koers maal 7), als voor Rhodium (koers meer dan maal 20) zagen we spectacualire dingen gebeuren met de prijs, toen de voorraden uitgeput raakten. Het verhaal in Rhodium hebben we hier trouwens toen op de voet gevolgd.

Er zijn dus ook redenen om zilver te kopen, indien je het zuiver als een industrieel metaal beschouwt.

Maar zilver is natuurlijk geen gewoon metaal, omdat het ook een monetair aspect heeft. En vooral, de twee grootste prijsstijgingen voor zilver in de laatste 50 jaar, die kwamen er duidelijk onder invloed van die “monetaire” overwegingen. 

In de jaren 1970 stond de dollar onder druk als reservemunt. De zilverprijs? Die ging ongeveer maal 35 met een enorme prijspiek in 1980 (toen was zilver uiteindelijk ook veel te duur).
Na de financiële crisis van 2008, zagen we opnieuw onzekerheid, dit keer niet alleen voor de dollar maar voor alle munten. De zilverprijs piekte met een koers 5,5 maal hoger.

Zilver presteert dus, niet geheel onlogisch, het best wanneer de monetaire vraag naar het metaal prominent aanwezig is.

Wat we dus nu even willen uitzoeken, is hoeveel kapitaal er van elders moet komen, om de zilvermarkt opnieuw in rep en roer te zetten.

De cijfers halen we bij the silver institute: De netto vraag naar zilveren baren en munten in 2022, bedroeg ongeveer 6,3 miljard euro (6,7 miljard dollar). We spreken dan over de gehele vraag naar fysiek zilver van spaarders en beleggers.

We hebben al meteen de indruk dat dit niet echt iets voorstelt in de financiële economie van vandaag, maar niemand is goed in grote getallen.
Laten we dus die 6,3 miljard even vergelijken met de cijfers die deze week in de financiële wereld circuleerden:

In Zwitserland kon de zwalpende gigant Crédit Suisse rekenen op 54 miljard dollar aan extra krediet bij de Zwitserse Centrale Bank. 8x meer, dan de monetaire vraag naar zilver op een heel jaar.

Deze Zwitserse Centrale Bank, moest zelf eerder al een verlies opbiechten van 143 miljard dollar over 2022! (21x maal meer dan de vraag naar zilver op jaarbasis)

Aan de andere kant van de plas:

De drie banken die in de VS de afgelopen weken kopje onder gingen, zorgden ervoor dat de Amerikaanse Centrale Bank haar balans met 300 miljard dollar in één week liet oplopen. (45x maal meer dan de vraag naar zilver op jaarbasis

Ons punt: Met de hoeveelheden liquiditeiten die vandaag overal circuleren, gaan we het zonder enige twijfel merken wanneer er hernieuwde monetaire vraag naar zilver ontstaat.

De geschiedenis leert ons ook dat als dat gebeurt, dat dan de koersreactie ook meer dan voldoende zal zijn.
 
Uw positie in zilver uitbreiden, kan hier.