Ook Brexit kan beleggers naar goud duwen

Het enorm slechte banenrapport van vorige week vrijdag in de Verenigde Staten zindert nog na. Janet Yellen probeerde daarna de beleggers te paaien, maar zonder veel succes.

De ECB doet ondertussen haar best om de monetaire stimulus verder te drijven. De aankopen van de ECB in overheidspapier hebben de rentevoeten naar recordlaagtes geduwd. Meer dan 40% van de effecten in de Bloomberg Eurozone Sovereign Bond Index betaalt nu negatieve rentevoeten, aldus Bloomberg.

Maar het QE programma van de ECB ging woensdag nog een stapje verder. De centrale bank van Europa is immers begonnen met het aankopen van bedrijfsobligaties van enkele van de belangrijkste bedrijven in de eurozone, en dat in een poging om de economie in de EU een boost te geven. De monetaire amfetaminekuur van de ECB heeft er zonder twijfel voor gezorgd dat de goudprijs boven de 1250 USD per ounce is kunnen stijgen. Dat is immers een kritiek niveau. De bereidheid van Draghi om er alles aan te doen om de economie uit het moeras te halen, heeft daar zeker mee te maken.

Een andere stimulus die op dit moment in de kaarten van het goud speelt, is een mogelijke Brexit. In de aanloop naar het referendum dat op 23 juni plaatsvindt, begint de goudprijs al stevig toe te nemen. Als er een stem zou zijn om uit de Unie te treden, dan zou dat nog eens extra bullish zijn voor het goud. Ook de neerwaartse herziening van de wereldwijde economische groei door de Wereldbank speelt in de kaarten van het goud. Die verlaagde de doelstelling immers van 2,9% tot 2,4%.

Je merkt het, er zijn verschillende krachten aan het werk voor goud die bijzonder deflatoir zijn. Maar de geschiedenis heeft zelfs uitgewezen dat goud nog beter presteert in tijden van deflatie dan in tijden van inflatie. Een gewaarschuwde belegger houdt hiermee rekening in zijn asset allocatie.

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]