Roemeense senatoren hebben een wetsontwerp van PSD-leider Liviu Dragnea en senator Serban Nicolae aangenomen, om de Roemeense Nationale Bank (BNR) te dwingen goudreserves die aangehouden worden bij de Bank of England in Londen te repatriëren.
Voorstanders van dit project zijn van mening dat de Roemeense centrale bank niet langer kosten zou moeten maken voor het aanhouden van goud in het buitenland, aangezien Roemenië de status van een functionele economie heeft bereikt.
Het wetsvoorstel wordt nu voor debat naar de Roemeense Kamer van Afgevaardigden gestuurd. De Wetgevende Raad zegt dat een dergelijke wijziging van het statuut van de BNR de steun van de Europese Centrale Bank (ECB) nodig heeft.
In het wetsvoorstel is te lezen: “Of the reserve, the BNR can store gold abroad only with the purpose of obtaining revenue. Gold held by the BNR abroad cannot exceed 5 percent of the total amount of gold reserve”
Die aangegeven vijf procent betreft een stuk minder dan wat nu het geval is. Schattingen zijn dat op het moment 65 procent van het Roemeense goud in het buitenland wordt aangehouden.
De goudreserve van Roemenië bedraagt 103,7 ton en was eind vorig jaar 3,84 miljard euro waard.
De afgelopen jaren hebben verschillende landen besloten hun goudreserves te repatriëren. In 2014 bracht Nederland meer dan 122 ton van het goud, dat het in New York aanhield, terug naar Nederlandse bodem.
Evengoed houdt het nog steeds 69 procent van de goudreserves aan in het buitenland.
Duitsland heeft tussen 2013 en 2016 meer dan 530 ton van haar internationale goudreserves gerepatrieerd. Dat is iets meer dan een derde van de totale goudreserves van het land.
Tegen 2020 wil de Duitse centrale bank 37 procent van de reserve in New York hebben en 13 procent in Londen, terwijl 50 procent terug op Duitse bodem moet zijn.
De Hongaarse centrale bank kondigde vorig voorjaar aan dat zij de drie ton goud die zij in Londen aanhield, haar volledige reserve op dat moment, wilde repatriëren. Verder vertienvoudigde Hongarije haar goudreserves vorig jaar tot 31,5 ton.
Bronnen: Business Review, Kitco
Foto: Flickr