Papieren oliezwendel

 

Je zal de headlines inmiddels al wel gezien hebben: de olieprijs ging gisteren negatief.

Jazeker, wie op het dieptepunt gisteren een olie future kocht, kreeg hiervoor $53,47 per vat ruwe olie betaald.

Zo’n olie future slaat onderliggend op 1000 vaten olie, dus de koper van dat contract, kreeg $53.470 om 1000 vaten ruwe olie in ontvangst te nemen. (let op: dit geldt enkel voor olie met levering voor deze maand)

Hoe kan dit?

Wel, er is momenteel een gigantisch overschot aan olie en er is eigenlijk geen opslagcapaciteit meer om de olievoorraden te stockeren.

Vandaar dat kopers van olie er nu opeens geld bij krijgen wanneer ze olie kopen.

Het gaat natuurlijk in tegen alle conventionele regels en de wereld wordt hier letterlijk op zijn kop gezet.

Dat een negatieve olieprijs verstrekkende gevolgen heeft voor handelaren, spreekt voor zich. De komende dagen zal wel duidelijk worden welke partijen hier de vingers aan verbrand hebben.

Een trader die de dag ervoor enkele contracten long ging tegen $20, dacht dat hij maximaal $20.000 per contract kon verliezen.

Maar blijkt nu dat de regels tijdens het spel veranderd werden nadat de CME liet weten dat olieprijzen ook negatief kunnen worden.

Daar zal wel niemand rekening mee hebben gehouden.

Een trader die 10 contacten kocht aan $20 dacht $200.000 aan “exposure” te hebben, maar keek op een gegeven moment wel aan tegen een verlies van meer dan $700.000!

Maar voor iedere verliezer, is er ook een winnaar.

Iemand die bijvoorbeeld nog een olietanker beschikbaar had, kon nu gouden zaken doen.

Met een VLCC-tanker kan je namelijk 750.000 vaten olie stockeren.

Theoretisch gezien kon je gisteren 750 olie contracten kopen en meer dan $53 per vat betaald krijgen om je tanker vol te laten lopen.

En op datzelfde moment kon je opnieuw $21 per vat innen om die olie over een maand weer uit te leveren.

Dit betekent een winst van $74 per vat of $55,5 miljoen voor heel je olietanker!

Absurde toestanden allemaal. Het toont misschien aan wat voor een puinhoop de financiële markten momenteel zijn.

Mogen we ons straks ook in de edelmetaalmarkt verwachten aan dit soort maffe toestanden?

Waar de oliemarkt kampt met een overschot aan olie, is het voor edelmetaal eerder het omgekeerde. Er rijzen namelijk serieuze vragen of er wel voldoende edelmetaal beschikbaar is om te voldoen aan de fysieke levering waar kopers om verzoeken.

Ik heb daar recent al overgeschreven in mijn artikel “de grote ontkoppeling” en ondanks diverse maatregelen van de Comex en LBMA blijft het koersverschil tussen de spot- en de futureprijs bestaan.

De markt staat met andere woorden onder stress staan en een enorme short squeeze blijft mogelijk.

Als de oliemarkt gisteren alvast iets heeft aangetoond, dan is het wel hoe gevaarlijk de papieren handel in grondstoffen is geworden.

Wie in olie wil beleggen, heeft echter vaak geen andere keuze. Het is namelijk voor particulieren niet te doen om zelf olie op te slaan.

Dat geldt uiteraard niet voor goud en zilver waardoor er hier geen enkele reden meer is om mee te doen met deze papieren luchtkastelen. Als je in edelmetaal wil beleggen, doe het dan FYSIEK.

Zowel goud als zilver blijven interessant geprijsd.

Laat je niet misleiden door de all time high van goud (in euro). Je moet namelijk de goudprijs afzetten ten opzichte van de hoeveelheid geld in omloop. Aangezien er de voorbije weken biljoenen en biljoenen werden geprint, noteert goud momenteel eigenlijk goedkoper dan enkele maanden geleden.

En als goud goedkoper is, wat dan te zeggen over zilver? De papieren zwendel heeft de prijs naar een niveau geduwd dat we de voorbije duizenden (!) jaren nooit te zien kregen.

Een kans zoals deze laat ik alvast niet liggen.

Koop hier je zilver