Peak USA

Amerikaanse aandelen presteerden de afgelopen 10 jaar gemiddeld 11,9% beter dan cash. Een uitzonderlijke prestatie. 

De return van een aandelenbelegging kan je opdelen in drie belangrijke componenten: 

1) het dividendrendement (2,1%)

2) reële winstgroei (4,5%)

3) verandering in waarderingen (Cape-ratio ging van 24 naar 30, goed voor 3,6% extra jaarlijks rendement)

De voorbije tien jaar waren Amerikaanse aandelen een uitstekende belegging, maar als belegger willen we vooral weten wat we voor de komende tien jaar mogen verwachten. 

We starten al met een lager dividendrendement: 1,5%. 

Qua reële winstgroei was 4,5% sowieso al behoorlijk uitzonderlijk. De laatste 30 jaar moesten we het met 3,2% stellen en in de periode 1950-1989 zelfs met 1,8%.

Maar zelfs als we opnieuw aan 4,5% geraken dan nog moeten de waarderingen van Amerikaanse aandelen opnieuw met 80% stijgen om het rendement van de afgelopen tien jaar te evenaren. Dit terwijl de huidige waarderingen al fors zijn en slechts 30% onder de bubbel van 2000 liggen.

De onderstaande tabel (uit het rapport “Driving with the rear-view mirror” van AQR) laat mooi de wisselwerking tussen winstgroei en gemiddelde waarderingen zien.

Peak USA

Er is bijna geen enkel geloofwaardig scenario te verzinnen waarin Amerikaanse aandelen ook de komende jaren degelijk blijven presteren. 

En ik spreek hier over gemiddeldes. We weten allemaal dat binnen de S&P500 slechts 7 aandelen verantwoordelijk zijn voor het rendement van de afgelopen tijd. De waarderingen van deze Magnificent Seven zijn aan de zotte kant. Je moet goed gek zijn om nog veel van die aandelen te verwachten de komende jaren.

Ook als je zaken vanuit een andere kant bekijkt, zal je merken dat Amerikaanse aandelen te mijden zijn. Buffett’s favoriete indicator zet de marktwaarde van de aandelen af tegen het BNP en ook daaruit blijkt hoe absurd duur de VS momenteel is:

Peak USA

Bij Macrotrends mijden we de VS al een tijdje en focussen we, naast de edelmetalen, op emerging markets, het Verenigd Koninkrijk en Europa (lekker contrair!).

Heel wat social media “influencers” geven hun volgers het advies om te beleggen in ETF’s die de S&P500 trackt. Dat is momenteel zowat het slechts denkbare advies dat je kan geven.

OK, een wereldindex dan maar? Dan spreid je volgens die “finfluencers” je vermogen over alle aandelen van heel de wereld.

Ja, dat zou je denken en wie niet verder kijkt dan de neus lang, zal het nog geloven ook.

Maar uit de actuele samenstelling van de MSCI World Index blijkt dat je geld nog voor 70% in Amerikaanse aandelen zit!

Peak USA

Het advies van Macrotrends is simpel genoeg: verkoop de VS, en koop UK, EU en vooral de emerging markets.

Het heeft ons voorlopig geen windeieren gelegd. De voorbije maanden verdienden we 83% aan een Latijns-Amerikaanse olieproducent, 38% aan een Mexicaanse zilvermijn en 33% aan een Britse broker.

Er zijn opportuniteiten zat buiten de VS en via Macrotrends ben je steeds geïnformeerd over de kansen die we zien. 

Vorige week nog publiceerden we een rapport over een Zuid-Afrikaanse wereldspeler die gemakkelijk 200% tot 300% kan stijgen.

Ontdek hier wat je verder kan verwachten van Macrotrends.

Groeten,

Maarten Verheyen