Pensioenfondsen weigeren richting goud te kijken

Wel schuldig, maar niet verantwoordelijk voor de schade. Zo vat hoogleraar Pensioenrecht Erik Lutjens de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in de zogeheten ‘goudzaak’ samen.

Het College bepaalde dat toezichthouder De Nederlandsche Bank geen 4,8 miljoen euro schadevergoeding hoeft te betalen aan het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken (PVG) voor misgelopen rendement door verplichte verkoop van haar beleggingen in goud. De rechtbank Rotterdam oordeelde eerder nog dat DNB het pensioenfonds 4,8 miljoen euro schadevergoeding moest betalen vanwege een foutieve aanwijzing.

Volgens het CBb heeft het fonds niet aannemelijk kunnen maken dat het daadwerkelijk schade heeft geleden als gevolg van het handelen van DNB. In hoger beroep werd het besluit tot schadevergoeding teruggedraaid. Lutjens, die het PVG in deze zaak vertegenwoordigde:

Het CBb volgt de redenatie dat de goudprijs op de voorgenomen verkoopmomenten lager lag dan ten tijde van de gedwongen verkoop. Langs die redenatie is er geen schade, terwijl de schade daadwerkelijk is ontstaan op het moment van de aanwijzing van DNB. Inmiddels is de waarde namelijk wel weer op het oude hoge niveau

De hoogleraar Pensioenrecht spreekt dan ook van een onbevredigende afloop:

Wel schuldig, maar geen schade, is helaas de conclusie. Je weet dat een herbeoordeling door een hogere beroepsinstantie tot een andere uitkomst kan leiden, maar het blijft toch teleurstellend

Op deze wijze worden Nederlandse pensioenfondsen, die komend jaar op 1,8 miljoen Nederlandse pensioenen moeten korten wegens slechte rendementen en lage rentes, natuurlijk niet gestimuleerd om richting goud te kijken. Een belegging die de afgelopen maanden 20 procent rendement op had kunnen leveren.

Wat zou er eigenlijk gebeuren wanneer er wel massaal in goud zou worden belegt? Het blijft immers het ultieme baken van vertrouwen, daar weten centrale banken met tonnen goudaanhoudingen alles van.

Wanneer slechts 2 procent van wereldwijde financiële activa, dat in actief beheer is, naar goud zou worden geschoven zou dat een geldverschuiving betekenen van 1.5 biljoen dollar. Met andere woorden, dat is meer dan 12 maal de jaarproductie en 9 keer meer dan de totale wereldwijde vraag.

Nogmaals met andere woorden; zo’n hoeveelheid goud is niet beschikbaar. Wellicht was dat de reden dat DNB wilde dat het fonds zijn goudbelegging afbouwde. Stel je voor dat alle pensioenfondsen in goud zouden beleggen, de goudprijs zou door het dak gaan.

Bronnen: AM Web, RTL, Hard Asset Alliance

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]