Chaarat Gold Holdings gaf vandaag aan dat het met mede-Londen-genoteerde en FTSE 250 lid Polymetal International overeen is gekomen haar Kapan-mijn te kopen.
De overeenkomst komt ten tijde dat Polymetal zich op grotere projecten gaat concentreren, terwijl Chaarat juist in Centraal Azië uit wil breiden.
Het bedrijf deed in mei al een bod ter waarde van 800 miljoen dollar op de Kumtor goudmijn in Kirgizië. Eigenaar Centerra Gold verwierp dat bod echter.
Polymetal, een van de grootste goud- en zilvermijnbouwbedrijven van Rusland, is samen met het uit Kirgizië afkomstige Chaarat nu overeengekomen haar Kapan-mijn in Armenië te verkopen voor de som van 55 miljoen dollar.
Polymetal CEO Vitaly Nesis: “The sale of Kapan is a step towards shrinking Polymetal’s asset base to focus on large long-life projects. The transaction will have immediate benefits as it is expected to improve our cost position and reduce leverage”
Polymetal verwacht met de verkoop een winst te genereren van 3 miljoen dollar. Het verwierf de Kapan-mijn eerder, in 2016, van het Canadese Dundee Precious Metals voor 38 miljoen dollar.
Polymetal, dat actief is in Rusland, Kazachstan en Armenië, produceerde vorig jaar 50.000 ounces goud in de Kapan-mijn, waarbij een winst werd behaald van 20 miljoen dollar.
Het is de kleinste goudmijn van het bedrijf en tevens de mijn die de hoogste kosten kent. Het is slechts goed voor drie procent van zowel de totale output als reserves van het bedrijf.
Sinds 2003 is de Kapan-mijn in gebruik, met een levensverwachting tot 2023. Chaarat gaf echter aan dat zij met verdere exploratie dit tot rond 2029 zou moeten kunnen uitbreiden. Het bedrijf is bijzonder blij met de deal.
Chaarat CEO Arterm Volynets: “It turns the company cashflow-generative in a single step, and demonstrates Chaarat’s ability to execute deals quickly, diligently and on accretive terms”
Eerder gaf Chaarat aan een groot op Centraal Azië gericht goudmijnbedrijf op te willen zetten middels verschillende acquisities. Daarbij zou de productie jaarlijks uiteindelijk uit moeten komen rond de 1 miljoen ounces.
Chaarat, opgericht in 2002, heeft echter nog geen mijnbouwactiva. Het bedrijf bezit wel een niet producerende mijn met dezelfde naam in Kirgizië, dat 6,4 miljoen ounces aan reserves zou moeten herbergen.
Bronnen: Financial Times, Morningstar, Mining Weekly
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”promo”]