President grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld stapt op

Kelvin Dushnisky’s vertrek als president van Barrick Gold, zo werd maandag bekend. Hij gaat per 1 september aan de slag als CEO bij het Zuid Afrikaanse goudmijnbouwbouwbedrijf AngloGold Ashanti.

Het vertrek van de 54-jarige Dushnisky zorgt voor de nodige onzekerheid bij het grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld.

Dushnisky, een 16-jarige veteraan bij Barrick, werkte zich omhoog van co-president tot president. In die rol had hij echter niet volledig de touwtjes in handen. Dat was voorbestemd voor CEO John Thornton. Vraag is nu of een nieuwe president meer macht in handen zal krijgen.

Als president was Dushnisky verantwoordelijk voor een grote schuldsanering. Beslissingen op hoog niveau werden echter genomen door Thornton.

Met het grootste werk gedaan, de schuldenlast is flink verminderd, zal Dushnisky waarschijnlijk de overgang van president naar CEO, zij het bij een kleinere producent, verwelkomen.

Barrick gaf aan een mogelijke opvolger van Dushnisky te zijner tijd aan te kondigen. Michael Faralla, hoofd van global mining bij TD Securities, verwacht dat Barrick zijn traditie zal voortzetten een nieuwe leider binnen eigen gelederen te vinden.

Groot kanshebber is Catherine Raw, de CFO van Barrick. Raw werd door Thornton in 2015 weggeplukt bij vermogensbeheerder BlackRock International.

Daar was ze portefeuillemanager. Het afgelopen jaar nam Raw een meer publieke rol op zich, waarbij zij sprak op pers- en industrieconferenties.

Raw studeerde aan geofysica op Cambridge en mijnbouwfinanciering aan het Imperial College in Londen. Haar grootste handicap? Met 37 jaar is ze bijzonder jong en heeft ze weinig operationele mijnbouwervaring.

Ook onder meer advocaat Kevin Thomson mag kanshebber heten. Thomson is sinds 2014 senior executive vicepresident strategische zaken voor Barrick.

Stephen Walker, analist bij de Royal Bank of Canada, gaf maandag aan: “We expect the uncertainty surrounding the change in senior management could weigh on Barrick’s shares today”

Niets aan gelogen. Aandelen daalden van zo’n 12,40 dollar vrijdag tot 11,82 vandaag. Dit jaar kende het aandeel al een daling van meer dan 13 procent.

Het bedrijf maakte gisteren haar tweede kwartaalcijfers bekend en dat zag er niet bijzonder florissant uit. Zij boekte een nettoverlies van 94 miljoen dollar.

Daarnaast mogen de afnemende goudreserves een van de grootste zorgen heten voor het goudmijnbouwbedrijf. Goudreserves zijn de afgelopen vijf jaar met liefst 54 procent gedaald, van 140,2 miljoen ounces tot een huidige 64,5 miljoen ounces.

Overigens staan veel van ’s werelds grootste goudmijnbouwbedrijven voor een vergelijkbare uitdaging.

Bronnen: The Globe and Mail, Bloomberg

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]