Hoewel goud in trek is bij beleggers in het politiek en economisch onzekere huidige klimaat, denkt de Rabobank dat de goudzeepbel op springen staat. Han Dieperink, Chief Investment Officer van de bank, geeft in een update aan dat zijn koersdoel voor goud beneden de 500 dollar ligt.
Goud kende sinds begin 2016 een stijging van meer dan 20 procent. Het behaalde onlangs een nieuw hoogtepunt boven de 1370 dollar na de onverwachte uitkomst van het Britse referendum en de daaropvolgende vlucht naar veilige havens.
Volgens de Rabobank is er echter sprake van een doorgeschoten sentiment. Het bewijs ligt volgens Dieperink bij de speculatie op een verdere stijging van de goudprijs, die vorige week een nieuw hoogtepunt bereikte. Waarom goud tot 500 dollar kan dalen beargumenteert Dieperink:
“Een typische correctie op een zeepbel resulteert immers in een prijsval van meer dan 70%”
Dieperink ziet goud niet als strategische beleggingscategorie. In een telefonische toelichting aan het FD zegt de CIO twee beleggingscategorieën te onderscheiden: kasstroombeleggingen, zoals aandelen en obligaties enerzijds, en beleggingen met een prijs die de gek ervoor geeft anderzijds. Dieperink:
“Goud valt in die laatste categorie. Dus moet je de prijs ervan vergelijken met andere wat-de-gek-ervoor-geeft-beleggingen. Zilver, olie. Ten opzichte daarvan is goud vrij duur”
In november 2012 waarschuwde Dieperink ook al voor een te hoge prijs:
“Er kan worden gesteld dat er sprake is van een rationele bubbel, voor beleggers die onzeker zijn over de waarde van geld, bang voor inflatie of deflatie of zelfs allebei. Het risico op teleurstelling is echter groot”
Voor Morningstar gaf Dieperink in 2015 aan dat hij zoekt naar wetmatigheden in een complex, chaotisch en onvoorspelbaar economisch en financieel systeem, maar met het nodige relativisme.
Hij ziet het als een voortdurende zoektocht naar de essentie van economische en financiële ontwikkelingen. Die zoektocht begint heel breed, met veel dingen zien en op basis van waarneembare feiten komen tot een wetmatigheid.
Maar die wetmatigheid hoeft niet waar te zijn, aldus Dieperink. Er schuilt immers een gevaar in het komen tot een generalisatie op grond van een aantal specifieke waarnemingen. Dieperink:
“Ik kan iets over het hoofd hebben gezien. Als alle zwanen die ik gezien heb wit zijn, dan concludeer ik dat alle zwanen wit zijn. Maar misschien heb ik die ene zwarte zwaan gemist. Zo is het hoe ik tegen dingen aankijk. Het risico is, dat als ik het drie keer goed heb, ik denk dat ik het weet. Maar dan moet ik ook de vierde keer zeggen: ik weet het niet. Dat is de continue uitdaging”
Toch geeft de CIO nu duidelijk aan een bubbel te zien in goud.
Bronnen: FD, Morningstar, Rabobank
[xyz-ihs snippet=”goud”]