De Russische centrale bank (RCB) gaf gisteren aan dat ze de aankoop van goud van banken vanaf vandaag zal opschorten, om zo tegemoet te komen aan de toegenomen vraag naar goud van huishoudens.
Op het moment blijkt de vraag van huishoudens om fysieke baren goud te kopen hoog, met name als gevolg van de afschaffing van de belasting over de toegevoegde waarde op deze transacties, aldus de centrale bank in een verklaring.
Uiteraard zullen de sancties opgelegd door het westen daar meer mee van doen hebben. De inflatie in Rusland zal namelijk naar verwachting oplopen tot zo’n 20 procent en de economie zou dit jaar met maar liefst 8 procent kunnen krimpen, zo bleek uit een onafhankelijk onderzoek onder analisten op verzoek van de centrale bank.
De Russen zijn geen onbekenden voor valutacrises: zij zagen hoe hyperinflatie spaargeld vernietigde na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, voordat president Vladimir Poetin aan de macht kwam.
De Bank van Rusland streeft naar een inflatie van 4 procent en heeft de rente sinds 2020 geleidelijk verhoogd, om de stijging van de consumentenprijzen te beperken.
De centrale bank verhoogde het rentetarief op 28 februari nog eens van 9,5 procent naar liefst 20 procent, toen de roebel tot een laagste punt ooit zakte en inwoners massaal geld van de banken opnamen, nadat het westen nieuwe sancties tegen Rusland had ingesteld.
De centrale bank, die vrijdag opnieuw over de rente zal vergaderen, heeft ook dagelijkse repo-veilingen gehouden zodat kredietinstellingen liquiditeit konden behouden.
Door de sancties is Rusland afgesneden van belangrijke delen van de mondiale financiële markten en is bijna de helft van de 640 miljard dollar aan goud- en deviezenreserves van het land bevroren.
Hierdoor is in Rusland de ergste economische crisis ontstaan sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991. De bank gaf aan dat ze haar goudaankopen van banken vanaf 15 maart zal opschorten, zonder te zeggen hoe lang die maatregel gaat duren.
Analisten van de Russische VTB Bank geven aan dat het besluit van de centrale bank om geen goud meer te kopen logisch is, gezien het verlies van toegang tot zo’n 300 miljard dollar aan reserves. Dat betekend in principe dat het aandeel van goud aan beschikbare reserves is gestegen van 21 tot 40 procent.
Met het doel om de reserves van de centrale bank te diversifiëren, heeft het op dit moment geen zin om reserves in goud op te bouwen, aldus de analisten van VTB.
Zij voegden eraan toe dat het structurele liquiditeitstekort van de Russische bankensector begin deze week was gedaald van een record van 7 biljoen roebel tot minder dan 4 biljoen roebel (36 miljard dollar), wat betekent dat de acute fase van het liquiditeitstekort voorbij is.
In deze situatie heeft het niet langer zin voor de centrale bank om goud van banken op te kopen om de liquiditeit op peil te houden, aldus de VTB.