Centrale banken kochten vorig jaar naar schatting meer dan 668 ton goud aan, meer dan recordjaar 2018, toen centrale banken met 656 ton het meeste goud aankochten in 50 jaar tijd.
In feite is een van de belangrijkste drijfveren voor de vraag naar goud afkomstig van aankopen door de centrale banken. Het meeste (390 ton) werd aangekocht tijdens de eerste twee kwartalen van 2019.
Onafhankelijk grondstoffen-analist Matthew Turner legde vorige maand uit dat de vraag naar goud vorig jaar in principe gedreven werd door centrale banken, ook al daalden die aankopen tegen het einde van het jaar.
Hij merkte vooral op dat China en Rusland aankopen licht verminderden, wat zeker van invloed was op de cijfers.
In de laatste maanden van 2019 waarschuwden economen voor een wereldwijde economische calamiteit. Daarbij steeg goud begin 2020 boven de 1.600 dollar per ounce, na een stijging van de prijs van meer dan 15 procent in 2019.
Directe aanleiding van die explosieve stijging begin januari tot boven de 1.600 dollar was de escalatie tussen de VS en Iran. Ondertussen lijken de gemoederen iets bedaard, waarna de koers wat terug is gevallen naar 1.550 dollar per ounce.
Los van die geopolitieke spanningen groeit de schuldenberg wereldwijd harder dan ooit en hebben ten minste 37 centrale banken, gekeken naar ontwikkelde landen, deelgenomen aan belangrijke monetaire versoepelingspraktijken.
Enkele van de grootste goudaankopen door centrale banken vorig jaar werden gedaan door Kazachstan, Rusland en Turkije, die het jaar daarvoor ook al flink de goudreserves opschroefden.
Echter kwam er een verscheidenheid aan nieuwere centrale banken ten tonele, actief op de goudmarkt.
Polen verhoogde de goudreserves en zag een stijging van 100 ton. In 2019 voegde ook Hongarije meer goud aan de reserves toe dan dat zij de afgelopen 30 jaar had gedaan. Liefst een vertienvoudiging van haar goudreserves.
Turkije lijkt gekeken naar de officiële cijfers gepubliceerd door de World Gold Council (WGC) in 2019 tot en met de maand november de grootste opkoper van goud met iets meer dan 160 ton.
Daarmee kocht zij meer goud dan Rusland dat al enkele jaren de grootste opkoper is van het edelmetaal. In 2018 kocht Rusland in totaal bijna 275 ton goud aan. Evengoed zijn de laatste drie maanden van 2019 nog niet bij deze gegevens opgeteld.
Rusland kocht tot en met de maand november in totaal iets minder dan 150 ton goud op vorig jaar.
Bronnen: Bitcoin, GoldHub, SchiffGold
Foto: Flickr