China National Gold Group kende vorig jaar een recordproductie van 42,42 ton goud.
China’s grootste goudproducent kende daarbij voor 2017 een winst van 766 miljoen yuan, wat neerkomt op 120 miljoen dollar.
Het betreft haar beste resultaat de afgelopen jaren, volgens de door de Chinese overheid gerunde nieuwsoutlet Xinhua.
China Gold voorzitter Song Xin gaf aan:
“We are confronted with tremendous pressure, as well as major strategic opportunities”
Daarmee doelend op fluctuaties in de goudprijs, die afgelopen jaar 13 procent steeg, en een explosief groeiende vraag vanuit China zelf.
Song gaf aan dat 2018 een jaar van kwaliteitshervormingen zal zijn.
China National Gold Group is de enige en laatste goudproducent van China dat nog 100 procent in handen is van de Chinese overheid.
Maar China heeft de belofte uitgesproken om het voor privé kapitaal mogelijk te maken om te investeren in door de overheid gerunde bedrijven, dit als onderdeel van een “mixed ownership” hervormingsprogramma.
China National Gold’s dochtermaatschappij China National Gold Group Gold Jewellery Co wist op die wijze vorig jaar 2,25 miljard yuan op te halen.
Maar China National Gold is niet de enige Chinese goudproducent.
Sterker, in 2000 waren er zelfs nog 2.000 Chinese goudproducenten, hoewel dat in de loop der tijd drastisch is afgenomen middels verschillende consolidatierondes.
’s Werelds grootste goudmijnproducent gekeken naar output – Barrick Gold – is al een tijd bezig met een diversifiëring van kapitaalrisico.
Daarbij is zij vooral ook op zoek naar synergetische partnerships voor haar projecten, waarvoor zij afgelopen kwartalen vijf grote deals heeft gesloten.
Onder die deals de 50 procent verkoop van haar Veladero mijn in Argentinië afgelopen jaar voor 960 miljoen dollar aan het Chinese Shandong Gold Mining.
Daarvoor maakte zij een deal ter waarde van 298 miljoen dollar met het Chinese Zijin Mining Group om haar Porgera mijn in Papua New Guinea te exploiteren.
En China’s Zhaojin maakte gisteren bekend een aandeel te nemen van 10 procent in het Canadese Sabina Gold & Silver voor 66 miljoen dollar.
Chinese goudproducenten staan met andere woorden te trappelen om goudprojecten op te pakken, waar dan ook ter wereld.
Zij blijft dan ook zowel de grootste consument als producent van het edelmetaal.
Bronnen: Reuters, Mining Weekly, Nothern Miner
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]