Rogoff: emerging markets moeten goud kopen!

Professor in de economie Kenneth Rogoff is niet van de minste. Hij is trouwens ook de voormalige hoofdeconoom van het IMF en dus zeker geen dommerik. Zijn recente uitspraken over goud doen sommige dan ook twee keer nadenken, want Rogoff behoort niet bepaald tot het clubje goud cheerleaders. Daardoor zijn zijn uitspraken zeker zo belangrijk voor wie belegt in de edelmetalen.

Hij zegt trouwens heel duidelijk dat de opkomende landen moeten weg diversifiëren van de Amerikaanse dollar en van Treasuries. Daarentegen raadt hij aan om meer in goud te beleggen.

Heel concreet geeft hij de aanbeveling om de goudreserves op te trekken tot ongeveer 10%. Dat zou nog altijd lager zijn dan de goudreserves van bepaalde geïndustrialiseerde landen.

Emerging markets zijn nog altijd netto aankopers gebleven van goud, maar in vergelijking met hun forse aankopen van Amerikaans schuldpapier en andere obligaties van rijke landen, zijn de investeringen in goud aan de magere kant gebleven. Landen zoals China hebben slechts 2% van hun reserves belegd in goud, en voor India was dat slechts 5% in maart van dit jaar. Vreemd voor twee landen die zo graag beleggen in goud en bovendien een bevolking hebben die gek is op het blinkende edelmetaal.

Rusland is in feite de enige grote emerging market die zijn goudbeleggingen een serieuze boost geeft. Dat heeft grotendeels te maken met de westerse sancties natuurlijk, waardoor de Russen hun voorzorgen nemen. Het land heeft nu zowat 15% van zijn reserves belegd in goud.

Rogoff argumenteert dat de emerging markets meer baat zouden hebben bij goudbeleggingen dan bij overheidsobligaties van ontwikkelde landen zoals de VS, Duitsland en Japan. Hij legde uit dat de race to the bottom voor overheidspapier van westerse landen de rentevoeten in negatief territorium hebben geduwd. In maart schatte de World Gold Council nog dat ongeveer 8 biljoen dollar van hoogkwalitatief overheidspapier negatieve rentevoeten ook.

Rogoff zei eveneens dat goud voor de emerging markets een betere belegging is omdat de koersstijgingen van het gele metaal in principe onbeperkt zijn. Bovendien is er een sterk argument voor goud, dat een actief is met een bijzonder laag risico met gemiddelde reële returns die vergelijkbaar zijn met kortetermijnpapier. Goud is bovendien een actief dat zeer liquide is, wat een  vereiste is voor een reserve.

Dus u weet wat u moet doen: zorg ervoor dat u uw eigen bank bent of wordt, dankzij fysiek goud in eigen bezit. Op die manier bent u van niemand meer afhankelijk!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]