Royaltybedijven en streaming in edelmetalen

streaming

Foto: Bloomberg, US Global Investors

Een royaltybedrijf is in feite een bedrijf dat mijnbouwbedrijven financiert en waarvan aandelen zijn uitgegeven. Deze bedrijven “lenen” geld aan mijnbouwbedrijven voor zowel exploratie en/of werkelijke constructiekosten. In zekere zin concurreren ze dus direct met kredietverstrekkende banken.

Royaltybedrijven bieden deze financiering aan mijnbouwbedrijven voor een van de volgende twee ondernemingen, met ieder andere toekomstige implicaties:

  1. Het royaltybedrijf financiert een exploratie- of onderzoeksprogramma. Alle eventuele toekomstige verkopen uit ontdekkingen die gedaan worden zal voor een deel richting het royaltybedrijf gaan.
  2. Het royaltybedrijf financiert de bouw van de daadwerkelijke mijn. Een veel duurdere onderneming en het royaltybedrijf zal dan ook een betere deal kunnen bedingen aangezien het meer moet investeren.

Streaming

Een royalty-betaling wordt ook wel een “stream” genoemd. De betaling van de royalty zal continue doorlopen tot het einde van de mijn, een jaarlijkse inkomstenstroom dus en dat kan best 30 jaar voortduren.

Die stream kan een verbintenis zijn voor zowel een vast aantal ounces metalen per jaar of een bepaald percentage ounces dat per jaar geproduceerd wordt.

Voor mijnbouwbedrijven zijn streams vaak interessanter dan gewone leningen bij de bank om dat banken nogal eens wat extra voorwaarden stellen om terugbetaling te waarborgen.

Ook zijn streamingdeals interessanter dan aandelenemissies, gezien bestaande aandeelhouders meestal niet zitten te wachten op zo’n verwatering in aandelen.

Beleggers

Ook voor beleggers zijn er verschillende voordelen te bedenken. Diversificatie is er een van maar ook betreft het een relatief veilige investering, men bezit niet direct een mijn en de daarbij komende onzekerheden. Daarbij zijn de toekomstige opbrengsten mogelijk enorm.

Omdat royaltybedrijven niet verantwoordelijk zijn voor de werkelijke onderneming en productie kennen ze een veel lagere totale kostprijs per ounce dan mijnbouwbedrijven zelf, aldus Frank Holmes, CEO en CIO bij US Global Investors.

Omzet per werknemer

De overhead is tot een minimum beperkt, en royaltybedrijven kennen van alle bedrijven ter wereld de hoogste omzet per medewerker.

Zo kent Goldman Sachs een omzet van 1 miljoen dollar per werknemer, maar bij Franco Nevada is dat maar liefst 15 miljoen dollar per werknemer.

Silver Wheaton kent zelfs een omzet van 20 miljoen dollar per werknemer. Holmes:

I always love the royalty companies because you have a competitive advantage with that superior model

Holmes is vooral te spreken over Franco Nevada en Silver Wheaton, maar ook Royal Gold, Osisko Gold en Sandstorm Gold gooien hoge ogen. Holmes:

I think that these are great companies for any investor

Silver Wheaton noemt zichzelf ’s werelds grootste “precious metals streaming company” en dat klopt. Het heeft een duidelijke voorsprong op concurrenten Royal Gold en Franco-Nevada op verschillende fronten.

Bronnen: Stansberry Research, Investing News Network, Forbes, Kitco

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]