Terwijl de westerse centrale banken ervan overtuigd zijn dat er in fysiek goud niet veel waarde zit, omdat edelmetalen geen rendement opleveren. Maar dat is een redenering die niet echt steek houdt, omdat obligaties ook geen rente meer opleveren. Goud is samen met zilver wel een actief dat een bescherming kan bieden in de portefeuille, en dat hebben de Russen goed begrepen.
De Russische centrale bank wil zijn internationale reserves uitbreiden en heeft in mei opnieuw goud bijgekocht voor zijn balans. Dat is al de vijfde opeenvolgende maand waarin er bijkomende goudreserves worden aangekocht.
Op die manier is de Russische centrale bank een van de grootste bezitters geworden van fysiek goud ter wereld. Dat is geen toeval, omdat het land worstelt met de fors gedaalde olieprijzen en de westerse sancties die worden opgelegd aan Moskou. Dat heeft uiteraard te maken met de crisis in Oekraïne.
De Russische goudreserves zijn zo begin juni gestegen tot 54,9 miljoen ounce, terwijl dat cijfer op 1 mei nog 54,2 miljoen ounce bedroeg. De waarde van deze posities bedroeg 69,30 miljard dollar, tegenover 68,65 miljard dollar op 1 mei.
De centrale bank van Rusland, die normaal gezien lokaal geproduceerd goud koopt van Russische banken, is de afgelopen jaren een van de grootste nationale kopers geweest van goud. Samen met China is Rusland bijzonder actief geweest op de goudmarkt. Dat is geen toeval, want ook China heeft zijn valutareserves de jongste jaren veel gediversifieerd.
Het verschil in positie tussen landen als Rusland en China en de westerse landen is enorm. De manier van denken is erg verschillend. Dat heeft te maken met de manier waarop zulke landen aankijken tegen goud. Voor westerse landen is het voor het grootste deel een gewoon edelmetaal zonder bijzondere waarde, maar voor opkomende landen is goud een edelmetaal dat een intrinsieke waarde heeft en los staat van het klassieke banksysteem.
Beleggers kijken best naar deze landen, die weten waar de klepel hangt. In deze tijden kan je bijna niet anders dan goud en zilver in portefeuille opnemen. De reden is dat het financiële systeem zo wankel is geworden dat je een actief nodig hebt dat buiten dit systeem staat.
Op dit moment is zilver zelfs nog goedkoper dan goud. Beleggers moeten hiervan profiteren.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]