Terwijl particuliere beleggers in het Westen nog steeds erg beperkt belegd zijn in fysiek goud, is dat in het Oosten en Verre Oosten net weer even anders. Vooral centrale banken uit opkomende markten laten zich niet onbetuigd en blijven grote hoeveelheden goud opkopen. De jongste cijfers daarover zijn uitgekomen en de Russische centrale bank heeft tot hiertoe in 2017 mooie hoeveelheden goud gekocht.
In de maand februari waren de Russen de grootste kopers van goud in de wereld, met officiële aankopen die uitkwamen op 10 ton. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de World Gold Council.
De Russische centrale bank was ook de afgelopen jaren een grote koper van goud en heeft zijn officiële goudposities opgetrokken tot 1.655 ton. Dat is goed voor 16,8% van de totale reserveactiva, waardoor het land in één klap de zevende grootste goudbezitter wordt ter wereld. Dat is behoorlijk indrukwekkend als je weet dat Rusland vaak nog als een ‘arm’ land wordt beschouwd.
De afgelopen jaren zijn centrale banken over de hele wereld in nettotermen zware kopers van goud geweest sinds de financiële crisis in 2008 uitbrak.
Daarvoor waren centrale banken gedurende bijna 20 jaar netto verkopers van goud geweest. In feite was 2016 het zevende opeenvolgende jaar waarin centrale banken netto kopers van goud waren.
Rusland, China en Kazachstan waren de grootste partijen. Centrale banken hebben een ongelooflijke honger naar goud en vooral het laatste decennium hebben ze de switch gemaakt van netto verkopers naar kopers.
Centrale banken over de hele wereld hebben verschillende argumenten als individuele beleggers. De diversificatie in de portefeuille, het feit dat andere activa weinig liquide zijn en de afwezigheid van kredietrisico zijn allemaal sterke argumenten.
Als beleggers zoals Rusland en China dergelijke beleggingen doen, wat zou jij dan moeten doen als individuele belegger? De vraag stellen is ze beantwoorden!
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]