Rusland en Zuid-Afrika beschikken over enkele van de grootste mondiale reserves goud, zilver, platina, palladium, uranium en andere edelmetalen.
De twee landen hebben zich daarbij net gecommitteerd aan het vergroten van de bilaterale samenwerking op het gebied van exploratie en mijnbouw voor de komende tien jaar.
Vorige week is de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Lindiwe Sisulu, in Moskou aangekomen om met haar Russische collega Sergei Lavrov te spreken. Daarbij namen ze deel aan de jaarlijkse South Africa-Russia Intergovernmental Committee on Trade and Economic Cooperation, die voor de 15e keer werd gehouden.
De meeting concentreerde zich op handel en investeringssamenwerking, waarbij verschillende zaken overeen werd gekomen aangaande toekomstige gezamenlijke projecten omtrent platina, evenals een bredere overeenkomst over de exploratie, de extractie en de verwerking van minerale rijkdommen tot 2025.
In 2017 produceerde Zuid-Afrika 140 ton platina, Rusland produceerde 21 ton. In hetzelfde jaar produceerde de rest van de wereld samen 34,9 ton, wat betekent dat de Zuid-Afrikaanse en Russische productie alleen al goed was voor zo’n 82 procent van de totale productie.
De overeenkomst tot samenwerking komt ten tijde dat platina het goed doet. De prijs deed de 843,70 dollar per troy ounce aan afgelopen vrijdag op de COMEX. Ook de palladiummarkt, dat tegen de 1.170 dollar per ounce koerst, ligt stevig in handen van de twee BRICS landen.
Rusland produceerde in 2017 daarvan zo’n 81 ton, Zuid-Afrikaanse palladiummijnbouw kwam neer op 78 ton. Dit op een totale globale output van 211,4 ton. De twee landen hebben gezamenlijk dus controle over 75 procent van de totale wereldproductie van dat jaar.
Met een palladiumprijs die de afgelopen tien jaar 80 procent steeg verwachten edelmetaalanalisten dat platina palladium de komende twee jaar voorbij zal streven.
De handel tussen Rusland en Zuid-Afrika betrof voor de eerste negen maanden van dit jaar verder al 800 miljoen dollar. Dat was een stijging van liefst 26 procent. Zij hopen en gaan ervan uit dat het dit jaar de 1 miljard dollar zal overtreffen.
Naast de samenwerking op het gebied van edelmetalen werken de twee landen ook aan gezamenlijke projecten op het gebied van kernenergie, landbouw, olie en gas, het bankwezen, visserij, waterbeheer, wetenschap, technologie, onderwijs en ruimtevaart.
Bronnen: Russia Today, Sputnik, Pakistan Point