Rusland koopt in oktober meeste goud aan sinds 1998

Foto: Flickr

De Russische centrale bank voegde in oktober een record van 1,3 miljoen ounces, of 48 ton, toe aan de goudreserves. Dat betreft het meeste sinds 1998 en is 2,5 keer zoveel als in september, toen er ook al vrolijk werd aangekocht.

Rusland claimt nu in totaal een officiële goudreserve van 50,9 miljoen ounces of 1583,167 ton.

Commerzbank ging voor een simpele verklaring; de roebel stond gunstig om een flinke aankoop te verantwoorden. Commerzbank:

Clearly the central bank was taking advantage of the stronger ruble – which has made gold cheaper in local currency – to buy more gold

De Russische centrale bank koopt al jarenlang flinke hoeveelheden goud aan om de reserves op te krikken. In 2015 voegde Rusland 208 ton goud aan de reserves toe. Het jaar daarvoor was dat nog “slechts” 172 ton. Nu voegt zij in een enkele maand 48 ton goud toe.

De wereldwijde productie is per jaar 3.200 ton. Een accumulatie van 48 ton op 1 enkele maand tijd door 1 enkele centrale bank mag dan ook gigantisch genoemd worden.

Vanaf begin 2014 tot begin november 2016, iets minder dan drie jaar, heeft Rusland de officiële goudreserves laten stijgen met meer dan 50 procent!

Daartegenover hebben zij in dezelfde periode niet geheel toevallig ook aanhoudingen in US Treasury af weten te bouwen met ongeveer eenzelfde percentage.

Zorgen over systeemrisico’s, valutaoorlogen en de devaluatie van de dollar, euro en andere belangrijke valuta heeft geleid tot aanhoudende goudaankopen door Russische en Chinese centrale banken.

Maar de centrale bank van Rusland staat voor op China gekeken naar goudaankopen van de afgelopen 7 jaar. Zij kocht bijna 150 ton meer goud aan dan ’s werelds grootste centrale bank – de PBOC – die op zichzelf ook flink uitbreidde in goudreserves. Commerzbank over China:

The Chinese central bank bought only around four tons of gold last month – the second-lowest gold purchases since China began publishing monthly figures back in June 2015. The currency is likely to have played a role here, too – the yuan has been depreciating noticeably since the end of September

Een deel van het goud voor de Russische centrale bank zal afkomstig zijn van de eigen Russische goudproductie, dat momenteel ongeveer 26 ton per maand weet te produceren. In 2014 was Rusland de op 2 na grootste gouddelver ter wereld met 266,2 ton. Alleen Australië en China moest zij voor zich laten.

Rusland wist in 2015 echter Australië in te halen met een totale goudproductie van 290 ton en werd de nummer 2 in productie, na China. Dat geproduceerde goud gaat niet alleen richting de centrale bank, ook rijke Russen zijn geïnteresseerd en daarnaast wordt er ook een flink deel geëxporteerd.

Bronnen: Scrap Register, Resource Investor, Seeking Alpha, Zerohedge

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]