Russische banken overwegen meer goud te gaan exporteren, nadat de Russische centrale bank heeft aangegeven enkel goud tegen korting op te kopen. Dit volgens anonieme bronnen.
De centrale bank van Rusland heeft haar prijsbeleid gewijzigd. Zij geeft aan enkel nog goud op te kopen op een niveau dat iets onder de Londense goudprijs ligt.
Het maakt deel uit van een breder beleid om de groei van de binnenlandse goudmarkt te stimuleren als financiële investering, in plaats van buitenlandse valuta of activa die in Amerikaanse dollars worden geprijsd.
Goud als investeringsoptie heeft in Rusland niet dezelfde aantrekkingskracht als in andere landen, zoals China of de VS. De vraag naar het edelmetaal in Rusland is gestagneerd.
Hoewel de Russische centrale bank al jaren de grootste goudafnemer is onder centrale banken wereldwijd is er minder vraag door consumenten als bijvoorbeeld een India of China.
Volgens Oleg Petropavlovskiy, analist bij BCS Global Market, kunnen bepaalde handelaren en banken ervoor kiezen om minder goud te verkopen aan de centrale bank wegens die korting.
Stafmedewerkers bij de grootste Russische banken en goudmijnbouwbedrijven evalueren nu wat de beste opties zijn om goud te verkopen. De korting is sinds 1 mei van kracht.
Frank Schallenberger, analist bij Landesbank Baden-Wuerttemberg in Stuttgart: “Gold bulls will have a hard time if the central bank cuts back on its purchases”
De Russische centrale bank kocht een recordhoeveelheid goud op in 2018, waardoor er weinig edelmetaal overbleef om te exporteren.
Elke verschuiving in de aankoop of export van goud door Rusland kan grote gevolgen hebben voor de markt. De centrale bank kocht 274 ton in 2018, met een waarde van meer dan 11 miljard dollar.
Dat was goed voor ongeveer 6 procent van de wereldwijde vraag, waardoor een bodem onder de prijs kon worden gelegd.
De regering hoopt dat banken hun goud aan Russische consumenten gaan verkopen om zo de belangstelling voor het edelmetaal, als financieel product en inflatieafdekking, te vergroten.
Wetgevers hebben voorgesteld om de 20 procent BTW, die nu nog op de aankoop van goud geheven wordt, af te schaffen. Dit om de consumentenvraag op te krikken.
Volgens het Russische Ministerie van Financiën bestaat namelijk het potentieel om de 3 tot 4 ton goud die jaarlijks wordt geïnvesteerd door Russische particuliere beleggers op te krikken, tot liefst 50 ton goud per jaar.
Foto: Flickr