De strategie die particuliere beleggers volgen om hun activa en valuta te diversifiëren, wordt ook opgevolgd door de centrale banken. Zij zitten vaak met grote dollarreserves, met name degene in de emerging markets, die ze willen diversifiëren. Dat is niet meer dan normaal in een periode waarin de dollar steeds meer gecontesteerd wordt als wereldwijde reservemunt.
Rusland blijkt volgens een recent artikel in de Russische krant Pravda een steeds grotere rol te spelen. Het blijkt nu immers dat de Bank of Russia vanaf januari de grootste goudkoper ter wereld is geworden van alle centrale banken. Het Internationaal Monetair Fonds vertelde immers dat de centrale bank van Rusland maar liefst 688.000 ounce goud heeft aangekocht.
De statistieken houden geen rekening met China, dat ook bekendstaat als een grote goudliefhebber. Volgens bepaalde rapporten zou de Chinese centrale bank in januari maar liefst 520.000 ounce goud hebben gekocht.
Woordvoerders van de Bank of Russia gaven aan dat de Russische goud- en valutareserves waren toegenomen met 3,2 miljard waren toegenomen. De totale waarde komt nu uit op 368,3 miljard euro. Goud is dus goed voor 52 miljard dollar in de totale reserves.
Het valt op dat president Poetin stilletjes een heleboel goud aan het kopen is. Volgens bepaalde Duitse economen is Poetin aan het proberen om de macht van de Verenigde Staten en Europa te ondermijnen. Wie goud koopt, verhindert in zekere zin dat de dollar zijn opmars verderzet. En dit wordt zeker nog indrukwekkender als je weet dat Rusland zijn goudreserves sinds 2005 heeft verdubbeld.
Het ziet er dus naar uit dat Rusland en China tegengewicht aan het bieden zijn tegen de overheersende macht van de Amerikaanse dollar. Het Kremlin koopt nu al acht maanden op rij in het geniep goud aan.
De enorme goudaankopen van Rusland zouden wel eens een masterplan kunnen zijn om de afhankelijkheid van de dollar in het wereldwijde systeem tegen te gaan. En Rusland houdt er ook rekening mee dat het Westen de sancties tegen Rusland verder opschroeft.
Rusland is daarmee veel slimmer dan Duitsland, dat al probeert om zijn goud te repatriëren uit de VS, maar voorlopig tevergeefs. De VS beloofden immers om het Duitse goud op een bepaalde dag terug te brengen, maar nu even niet. Duitse auditors mogen de opslagruimte zelfs niet inspecteren, hoewel de Duitse goudreserves de tweede grootste ter wereld zijn…
[xyz-ihs snippet=”goud”]