Russisch mijnbouwbedrijf Norilsk Nickel heeft vandaag een nieuwe koper-, ijzer- en goudmijn uitgezet in het afgelegen Verre Oosten van Rusland.
Het zogeheten Bystrinsky-project, dat per spoor een afstand kent van zo’n 400 km van de Chinese grens, zal het meest van de productie gaan exporteren naar China, ’s werelds grootste ijzererts consument.
Ook koper futures in Shanghai kenden dit jaar al een stijging van zo’n 18 procent wegens de sterke vraag in China, dat de voornaamste consument en producent is van het metaal.
En ook qua goud is China nummer 1 producent in de wereld en staat het in de top vier gekeken naar consumptie.
Sinds de betrekkingen van Moskou met het Westen zijn verzuurd, door onder andere de annexatie van de Krim in 2014, heeft Rusland de banden met China aangehaald.
Rusland is zelf overigens de nummer een in goudconsumptie en de nummer drie in productie.
Precies een jaar geleden tekende Norilsk Nickel overigens een contract voor de opruiming van de meest vervuilde stad in Rusland, ook genaamd Norilsk, in Siberië.
Norilsk Nickel mag verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme vervuiling in de stad.
Het doel van het project is om de uitstoot van zwavel te verminderen door nieuwe technische oplossingen. Het project zal in 2020 worden afgerond en moet er voor zorgen dat de uitstoot met 75 procent zal verminderen.
Volgens SNC-Lavalin, waarmee Norilsk Nickel het miljardencontract sloot, betreft het een van de grootste projecten van zijn soort in de wereld.
Nu doet Norilsk wederom een miljardeninvestering middels het Bystrinsky-project. Norilsk zal er zo’n 90 miljard roebel inpompen, wat neerkomt op zo’n 1,55 miljard dollar.
Bystrinsky zou volgend jaar tussen de 28.000 en 30.000 ton koperconcentraat moeten produceren.
Daarnaast zou er nog eens 140.000 gram goud en 1 miljoen ton aan magnetietconcentraat moeten worden gemijnd.
Volgens Sergey Dyachenko, Norilsk’s coo, zal dat gebeuren op de helft van de productiecapaciteit.
Norilsk, de op één na grootste nikkel- en top-palladiumproducent ter wereld, bezit 50 procent van de aandelen. Het Chinese Highland Fund heeft nog eens een belang van 13,33 procent.
Daarnaast bezitten Norilsk’s mede-eigenaar Vladimir Potanin, samen met zijn partner Grigory Berezkin, de overige 36,7 procent via het CIS Natural Resources fonds.
Volgens het bedrijf betreft Bystrinsky een van de 10 grootste ontwikkelde koperafzettingen ter wereld.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]