Na een sterk 2021, waarin centrale banken gezamenlijk 463 ton goud accumuleerden, blijkt uit de laatste gegevens dat de wereldwijde goudreserves van centrale banken in januari met 12 ton zijn gedaald.
Op het eerste gezicht is dit een voortzetting van de omschakeling tussen nettoaankopen en -verkopen die we de afgelopen maanden hebben gezien.
Het grootste deel van de daling in januari was te danken aan een aanzienlijke verkoop door Kazachstan. De goudreserves van het land daalden met iets meer dan 17 ton, waardoor de goudreserves op 385 ton uitkwamen (66 procent van de totale reserves).
Andere verkopers in januari bleken Rusland (3 ton), Polen (2 ton), Oezbekistan (1 ton) en Mongolië (1 ton). Hoewel Polen om strategische redenen goud heeft gekocht en onlangs heeft aangekondigd dit jaar 100 ton aan te willen kopen, worden goudreserves actief beheerd. Vandaar de verkopen.
De bruto-aankopen bedroegen in januari in totaal minder dan 13 ton, waarbij één centrale bank het grootste deel voor haar rekening nam. Turkije kocht in de loop van de maand meer dan 10 ton goud op, waardoor de goudreserves weer meer dan 400 ton bedroegen (25 procent van de totale reserves).
India kocht in de loop van de maand met iets meer dan 1 ton voor de twaalfde maal op rij goud, waardoor de totale goudreserves op 755 ton kwamen. Volgens de laatste gegevens van de Reserve Bank of India zijn de officiële goudreserves in februari met nog eens 2,2 ton gestegen.
Ook Qatar en Ierland hebben in januari goud gekocht, respectievelijk 0,7 ton en 0,5 ton, waarbij laatstgenoemd land nog steeds de belangstelling van ontwikkelde markten voor goud vertegenwoordigt.
Maar misschien wel het belangrijkste nieuws tot nu toe kwam eind februari, toen de Centrale Bank van Rusland aankondigde dat zij na strengere internationale sancties weer goud zal gaan kopen van binnenlandse producenten.
De vraag is of dit goud kan worden omgezet in dollars, waardoor de sancties tegen de Centrale Bank van de Russische Federatie kunnen worden omzeild.
De CBR heeft haar goudaankopen in 2020 opgeschort en sindsdien is het totale niveau van de goudreserves grotendeels ongewijzigd gebleven. Eind januari bezat Rusland iets minder dan 2.300 ton goud (21 procent van de totale reserves).
De gerapporteerde Russische goudreserves bedragen daarmee nu 73,9 miljoen ounces, met een huidige waarde van 132,3 miljard dollar.
Rusland heeft naar verluidt 630 miljard dollar aan totale deviezenreserves die nu in wezen zijn bevroren binnen het mondiale bankensysteem, na de internationale sancties door het westen.
Bronnen: WGC, The National News, Sprott