In maart heeft de Russische centrale bank wederom 800,000 ounces, zo’n 25 ton, aan haar goudreserves toegevoegd.
Die goudaankopen liggen ruim 60 procent hoger dan in maart 2016 toen er nog slechts 15,5 ton goud werd aangekocht door de Russische centrale bank.
Die 25 ton betreft ook iets meer dan de helft in vergelijking met haar recordaankoop afgelopen oktober, toen zij 1,4 miljoen ounces, of 48 ton wist te accumuleren.
Het is hoe dan ook nog steeds een substantieel aandeel, en laat zien dat Rusland ook tegen deze prijzen nog bijzonder geïnteresseerd is in het edelmetaal.
De goudprijs is enkel dit jaar al gestegen met zo’n 11 procent.
Elvira Sakhipzadovna Nabiullina, hoofd van de Russische centrale bank, vond het nodig om in 2016 bijna 200 ton goud aan te kopen.
Daarmee was de centrale bank de grootste koper van het edelmetaal in vergelijking met alle andere centrale banken.
Ook de eerste 3 maanden van dit jaar was de Russische centrale bank diegene die het meeste toevoegde aan haar goudreserves.
Van januari tot en met maart kwam er respectievelijk 31, 10 en 25 ton bij. Daarmee staat de centrale bank voor dit jaar op een accumulatie van 66 ton, een stijging van meer dan 4 procent.
De totale goudvoorraad van Rusland is met de aankopen van maart gestegen tot de 1679 ton.
Rusland houdt meer dan 16 procent van haar totale reserves in goud aan, de valutareserves bestaan voor de rest en het overgrote deel uit euro’s en dollars.
25 ton per maand, het aankoopgewicht van de Russische centrale bank in maart, zou overigens doorgetrokken op jaarbasis neerkomen op 10 procent van de totale goudproductie wereldwijd.
Dat mag een bijzonder groot aandeel heten dat naar een enkele entiteit gaat.
Alleen daarom al iets om in de gaten te houden, nu ook verwacht wordt dat de komende jaren de productie langzaamaan zal afnemen.
Bronnen: Seeking Alpha, GH, Bullion House, Market Update
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]