Vorige week steeg goud het meest sinds 2008. De goudmarkt heeft te maken met een fysiek tekort, wegens de sluiting van mijnen en raffinaderijen. En dat op een moment dat de vraag juist hoog is wegens de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt.
De coronaviruspandemie leidde eveneens tot chaos in de goudmarkt doordat duizenden vluchten aan de grond worden houden, waaronder ook vluchten die zorgen dat fysiek edelmetaal bij banken en dealers over de hele wereld terecht komt.
De ineenstorting van de wereldwijde supply chain heeft geleid tot tekorten op de belangrijkste goudmarkten in Londen en New York.
Een lichtpuntje voor de krapte op die markt: Rusland, dat al jaren het lijstje aanvoert van centrale banken dat jaarlijks het meeste goud opkoopt, schort haar aankopen tot nader orde op wegens de hoge volatiliteit.
Maandag kondigde de Russische centrale bank aan dat zij vanaf 1 april haar binnenlandse goudaankopen zal stopzetten.
“Further decisions on gold purchases will depend on how the situation develops”
Niet alleen de hoge volatiliteit zorgt voor een uitdagende goudmarkt, maar de Russische economie heeft eveneens te lijden van de olieprijsoorlog die zij voert met Saoedi-Arabië.
De prijs voor ruwe olie van West-Texas Intermediate (WTI) daalde vandaag tot het laagste punt in 17 jaar, met een prijs die onder de 20 dollar koerst.
De Russische centrale bank mag dominant worden genoemd op de goudmarkt, aangezien zij de afgelopen drie jaar elke maand haar goudreserves verder heeft uitgebreid.
Volgens gegevens van de World Gold Council (WGC) kocht de Russische centrale bank vorig jaar 158,1 ton, nadat zij het jaar daarvoor een record opkocht van 274 ton.
Het heeft op het moment zo’n 2.289 ton goud in de kluis inclusief de aankopen van januari en februari van 2020. Met de maand maart erbij zullen de reserves waarschijnlijk zo rond de 2.300 ton goud liggen.
Rusland is op China en Australië na ook het land dat het meeste goud produceert. In 2018 produceerde het zo’n 314 ton van het edelmetaal.
Hoewel Rusland zijn goudreserves in de nabije toekomst niet zal aanvullen, verwachten analisten niet dat de centrale bank binnenkort haar goud gaat verkopen.
Verder bedroeg volgens de WGC de vraag naar het edelmetaal in Rusland in 2018 door particulieren slechts 2,8 ton. Dit terwijl de vraag in China op 304,2 ton lag, in India op 162 ton, en in Duitsland op 96 ton.
Er mag worden verwacht dat, met regelgeving die sinds 2018 langzaamaan is doorgevoerd, de particuliere vraag in Rusland juist sterk gaat stijgen.
Bronnen: Kitco, Bloomberg, SBMA
Foto: Flickr