De westerse wereld is helemaal niet zo tuk op goud. Het gele edelmetaal wordt hier nog al te vaak afgedaan als een belegging voor mensen die niet weten wat ze doen. Waarom zou u in goud gaan beleggen, want aandelen brengen toch zoveel meer op?
Ze gaan hier wel voorbij aan het feit dat in de oosterse wereld en de opkomende landen in het algemeen beleggers nog steeds heel veel potentieel zien in goud. Zo tonen de jongste cijfers van de Russische centrale bank aan dat de Russen nog steeds bijzonder veel interesse hebben in goud.
De centrale bank heeft immers nog eens 18,7 ton goud aan zijn reserves toegevoegd. Hierdoor wordt het totale percentage met nog eens 0,89% opgetrokken. Dat blijkt uit een recente persmededeling die vrijdag uitkwam.
Door de toename stegen de totale Russische goudreserves tot 69.700.000 ounce of 2.167 ton. Goud vertegenwoordigt op dit moment zowat 18% van de totale reserves van de Russische centrale bank.
Dat is heel wat, en de afgelopen jaren is Rusland een stevige koper geweest. In het eerste kwartaal van 2019 alleen al verwierf Rusland 56 ton van het edelmetaal, en kocht het 37,3 ton in januari en februari.
In de afgelopen tien jaar heeft Rusland steeds bijgekocht, en vooral vanaf 2014 begon het tempo van de aankopen aardig crescendo te gaan. Dat blijkt uit cijfers van de World Gold Council. De Russen en andere centrale banken zijn dus allesbehalve gek, en ze weten heel goed wat ze doen.
Dit in tegenstelling tot in het Westen, waar de tekorten verder oplopen en mensen in waardeloze valuta’s gaan beleggen. De Russen zijn gelukkig wel een pak slimmer en zijn beleggen in iets wat al meer dan 5000 jaar zijn waarde heeft behouden.