De Russische goudreserves zijn het afgelopen decennium verviervoudigd. In het afgelopen jaar steeg de waarde van het goud van het land daarnaast met 42 procent, tot liefst 109,5 miljard dollar.
Het edelmetaal vormt nu het grootste deel van de totale reserves van Rusland sinds 2000.
De Russische centrale bank is de afgelopen jaren de grootste koper van goud geweest. President Vladimir Poetin wil daarmee het vertrouwen in de Amerikaanse dollar doorbreken.
Zeker ook omdat de relatie tussen beide landen gespannen blijft. Evengoed niet zo gespannen als die met die andere wereldmacht: China. De economische spanning tussen China en de VS lopen de afgelopen tijd behoorlijk hoog op.
Ook China koopt daarbij tegenwoordig weer volop goud aan, waarbij zij de afgelopen 9 maanden bijna 100 ton goud toevoegde aan de officiële reserves. Rusland heeft dit jaar 106 ton van het edelmetaal aangekocht.
Rusland is dus zeker niet alleen in de aankoop van goud. China, Kazachstan en Polen zijn de afgelopen jaren een van de grootste kopers geweest. Er is daarbij de verwachting dat de uitbreiding in aanhoudingen de komende tijd nog wel even doorgaat.
Peter Schiff, CEO bij Euro Pacific Capital geeft aan: “They can read the writing on the wall. The two countries (China en Rusland) are preparing for the world where the dollar is no longer the reserve currency”
China’s goudreserves staan nu op meer dan 1.950 ton. Rusland heeft meer dan 2.200 ton en daarmee de vijfde grootste goudvoorraad ter wereld.
Het edelmetaal is op weg om haar beste jaar aan te doen sinds 2010. Zeker ook vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China die de wereldwijde economische groei weinig goed doet.
Daarnaast zal naar verwachting de monetaire versoepeling door centrale banken de komende tijd de goudprijs ondersteunen.
Vladimir Miklashevsky, strateeg bij Danske Bank A/S in Helsinki: “Russia prefers to cushion its macroeconomic stability through politically neutral tools. There is a massive substitution of U.S. dollar assets by gold — a strategy which has earned billions of dollars for the Bank of Russia just within several months”
Voor Rusland gaat het in ieder geval meer om diversificatie weg van de dollar dan het te kunnen profiteren van het oplopen van de prijs, wat natuurlijk evengoed mooi meegenomen is.
De centrale bank is al meer dan tien jaar geleden begonnen met het kopen van goud, waarbij het edelmetaal een recordprijs aandeed in 2011.
Evengoed bleef Rusland haar aankopen in goud flink uitbreiden, ondanks de daling van de goudprijs de jaren daarna.
Bronnen: Bloomberg, Asia Times
Foto: Flickr