Saudi-Arabië wil mijnbouwinkomsten in 2030 verdriedubbelen

Foto: Flickr

Saudi Arabian Mining Co. is van plan om de goudproductie in 2020 te verdubbelen en de productie van andere goederen en grondstoffen – van aluminium tot ammoniak – te verhogen. Saudi-Arabië – ’s werelds grootste exporteur van ruwe olie – is van plan om haar economie te diversifiëren.

De goudproductie zal worden verhoogd naar 500.000 ounces in 2020. Dit jaar ligt dat op minder dan de helft, op zo’n 200.000 ounces, aldus ceo Khaled Al Mudaifer.

De minister van Energie van Saudi-Arabië – Khalid al-Falih – gaf aan dat het land van plan is om tegen 2030 de mijnbouw in het land te verdriedubbelen, gekeken naar de bijdrage in BBP.

Het koninkrijk is bezig met de afronding van een nieuwe mijnbouw-strategie die er op gericht is om jaarlijkse inkomsten uit de mijnbouw te verhogen van 64 miljard riyal (17 miljard dollar) tot 240 miljard riyal in 2030, zo gaf Khalid al-Falih aan. Al-Falih:

The ministry will develop this vital sector… double the number of work opportunities in the sector and boost exploration activities

De inspanningen van Saudi-Arabië om haar economie onafhankelijk te maken van olie en overheidssubsidies betekent onder andere een verschuiving richting mijnbouw van haar enorme onaangeboorde bauxietreserves, wat gebruikt wordt om aluminium te maken.

Verder is Saoedi-Arabië rijk aan fosfaat, goud, koper en uranium. Zij wil begin volgend jaar beginnen met de uitvoering van de nieuwe mijnbouwstrategie.

De mijnbouwsector werd in het land decennialang grotendeels genegeerd – afgezien van enkele kleinschalige goudprojecten.

Het door de staat gerunde Saudi Arabian Mining Co (Ma’aden) gaf aan dat de nieuwe plannen voor de sector 90.000 banen op zal leveren binnen vijf jaar.

Mijnbouwbedrijven als Ma’aden Aluminium, een joint venture tussen Ma’aden en het Amerikaanse Alcoa, staan onder fundamentele druk. Door de grote productie van aluminium in China zijn de prijzen wereldwijd flink gekelderd.

Ook zou het kostenvoordeel voor Saoedische bedrijven in de energie-intensieve mijnbouw uitgehold kunnen worden door de stijging van energie- en gasprijzen.

Saoedi-Arabië sneed vorig jaar december flink in subsidies wegens het oplopende begrotingstekort van bijna 100 miljard dollar. Dat tekort wordt voornamelijk veroorzaakt door de lage olieprijzen.

Bronnen: Zawya, Hellenic Shipping News, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]