Honderden jaren lang bloeide de Sanxingdui cultuur, in wat nu zuidwest China is. Zij produceerde sierlijke bronzen maskers, gouden voorwerpen en kostbaar aardewerk, voordat zij rond 1100 of 1200 voor Christus abrupt verdween.
De beschaving, waarvan wordt aangenomen dat zij deel uitmaakte van de bredere Shu-staat, blijft meer dan 3000 jaar na haar ondergang fascineren.
Het staatspersbureau Xinhua meldt dat een schat van 13.000 artefacten die de afgelopen twee jaar bij de Sanxingdui Ruïnes zijn opgegraven, nieuwe inzichten zullen bieden in de mysterieuze cultuur.
De voorwerpen, die volgens Wang Kaihao van China Daily in zes offerkuilen is gevonden, omvat 1.238 bronzen voorwerpen, 543 gouden artefacten en 565 jade voorwerpen.
Een van de hoogtepunten van de vondst is een bronzen doos met een schildpadvormig deksel, handvaten met drakenkoppen en bronzen linten.
Andere belangrijke vondsten zijn een bronzen offeraltaar, een reusachtig bronzen masker, en een bronzen beeld met een mensenhoofd en een slangenlichaam.
Volgens een officiële FAQ van de regering stuitte een boer in 1929 op de Sanxingdui Ruïnes. De eerste archeologische opgravingen vonden plaats in 1934, maar de werkzaamheden werden al snel stopgezet door het politieke tumult midden 20e eeuw.
Het was pas in 1986 dat geleerden het belang van de ruïnes erkenden. Zoals Live Science’s Tia Ghose in 2014 schreef, vonden archeologen twee kuilen gevuld met 1.000 artefacten.
Daar zaten 2,5 meter hoge bronzen beelden bij, waarvan de kunstzinnigheid wijst op een “indrukwekkende technische bekwaamheid die nergens anders in de wereld aanwezig was in die tijd“.
Omdat de voorwerpen gebroken of verbrand waren voor ze werden begraven, concludeerden deskundigen dat ze in de kuilen waren geplaatst als onderdeel van een offerritueel.
Naast de torenhoge beelden ontdekten de opgravers ook grote bronzen maskers met overdreven gelaatstrekken.
Er zijn geen geschreven documenten of menselijke overblijfselen in verband met de Sanxingdui bewaard gebleven.
Geleerden zijn het er echter wel over eens dat de cultuur deel uitmaakte van het koninkrijk Shu, dat floreerde op de Chengdu vlakte totdat het in 316 v. Chr. door de staat Qin werd verslagen.
De exacte redenen voor de ondergang van de Sanxingdui zijn onbekend, maar er zijn veel theorieën: aardbevingen, oorlog en overstromingen worden allemaal als mogelijke verklaringen genoemd.
Tussen 2020 en 2022 zijn bij een nieuwe reeks opgravingen zes extra kuilen op de Sanxingdui-site blootgelegd.
Vorig jaar hebben archeologen fragmenten van een gouden masker, sporen van zijde, bronzen voorwerpen versierd met afbeeldingen van dieren, ivoren houtsnijwerk en andere artefacten gevonden.
Bronnen: CNN, Smithsonian Magazine