Sharia kan voor stijging goudprijs gaan zorgen

De World Gold Council en de Accounting and Organization for Islamic Financial Institutions zijn bezig met het opstellen van nieuwe standaarden om investeringen in goud te laten voldoen aan islamitische wetgeving, ook wel de sharia genoemd.

Mochten de voorstellen voor veranderingen, die naar verwachting in het vierde kwartaal bekend worden gemaakt, geaccepteerd worden dan zou dat voor een gigantisch aantal nieuwe investeerders kunnen zorgen. Een gegeven dat de goudprijs flink zou kunnen laten stijgen.

Een soortgelijke situatie deed zich van 2009 tot 2011 voor toen de Chinese overheid haar 1,35 miljard burgers aanspoorde om vooral in het edelmetaal te investeren. In 2011 zag de goudprijs misschien wel juist daardoor een high van 1.900 dollar per troy ounce.

Nu betreft het zo’n 1,6 miljard mensen (islamieten) waarvoor investeringen in goud aantrekkelijker en aannemelijker gemaakt wordt.

Momenteel bestaat er enige controverse of de sharia, die op zowel het persoonlijke als financiële leven van moslims zijn invloed heeft, toestaat dat er geïnvesteerd wordt in goud. Net als in elke andere religie zijn er verschillende interpretaties van religieuze teksten die ertoe leiden dat mensen er verschillende conclusies uit weten te trekken.

Om de kwestie voor eens en voor altijd te verduidelijken hebben de World Gold Council en de Accounting and Organization for Islamic Financial Institutions besloten de handen ineen te slaan om de normen om te investeren in goud volgens de sharia te laten verlopen.

Financiën regelen volgens de sharia is eigenlijk niets meer en niets minder dan financiën regelen waarbij niet gewerkt wordt met rente. Het is volgens de islam onaanvaardbaar om rente te vragen aan anderen.

Voor moslims is woeker, onwettige of onevenredige hoge winst maken door misbruik van (de nood van) een ander – ook wel riba – , absoluut uit den boze. Financiële instrumenten zullen dus moeten worden aangepast om ervoor te zorgen dat ze de Koran niet tegenspreken.

Waar het op neer gaat komen is dat de winst die gemaakt zou kunnen worden enkel zal kunnen komen van de daadwerkelijke prijsstijging van het fysieke edelmetaal. Dat wilt echter niet zeggen dat er bijvoorbeeld niet met goud ETF’s gewerkt zou kunnen worden, mits ze “sharia compliant” zijn.

De verduidelijking van de normen om in goud te investeren kunnen dus zorgen voor een gigantische opportuniteit, net als in 2009.

Bron: Energy and Capital, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]