Soedanese Rapid Support Forces (RSF) hebben gisteren 241 kilogram goud, uit een vliegtuig dat donderdag in Khartoem landde, in beslag genomen in onderzoek naar mogelijke smokkel.
Het vliegtuig was afkomstig van de zogeheten Nile River state. Generaal Othman Mohamed van RSF gaf aan dat slechts 93 van de 241 kilogram ge-cleared was voor export. De status van de resterende kilo’s was onduidelijk.
Mohamed: “Our duty is now to bring this large quantity to the Sudanese central bank so that it can complete the necessary legal measures”
Hij gaf niet de naam van het Marokkaanse bedrijf dat het goud exporteert, noch gaf hij verdere details, behalve dat het wettelijk geregistreerd was om in Soedan te opereren. Soedan is een van de grotere goud producerende landen in Afrika.
De goudwinning is een van de belangrijkste bronnen van vreemde valuta in het land, dat per jaar ongeveer 100 ton van het edelmetaal produceert.
Naar schatting wordt 70 procent van de productie naar het buitenland gesmokkeld, omdat goudproducenten zich proberen te onttrekken aan regelgeving.
Die regelgeving verplicht hen om goud in lokale valuta aan de centrale bank te verkopen, tegen een prijs die ver onder de zwarte marktprijs ligt.
De Soedanese regering heeft een plan opgetuigd, ter waarde van 3 miljard dollar, waarbij particuliere banken samen met de centrale bank goud opkopen van kleinschalige mijnwerkers.
Daarbij zouden prijzen worden betaald die het minder aantrekkelijk moeten maken om op de zwarte markt te verkopen. Tot op heden dus nog niet met volledig succes.
Veel Afrikaanse landen dealen met het probleem van goudsmokkel, dat per jaar in de miljarden dollars loopt, zo gaf Reuters twee weken geleden aan.
Uit douanegegevens blijkt dat de Verenigde Arabische Emiraten in 2016 voor 15,1 miljard dollar goud uit Afrika heeft geïmporteerd. Dat is meer dan welk ander land dan ook.
In 2006 lag dat bedrag nog op 1,3 miljard dollar. Het totale gewicht lag op 446 ton, in verschillende zuiverheidsgraden – een stijging van 67 ton ten opzichte van 2006.
Een groot deel van dat goud werd niet opgenomen in de exportstaten van de Afrikaanse landen waar het werd geëxporteerd.
Vijf door Reuters geïnterviewde handelseconomen zeiden dat dit erop wijst dat grote hoeveelheden goud Afrika verlaten, zonder dat er belasting wordt betaald aan de staten die ze produceren.
Bronnen: Reuters, Reuters AF
Foto: Flickr