De nationale bank van Polen maakte afgelopen vrijdag op haar website bekend dat ze haar officiële goudreserves de laatste twaalf maanden meer dan verdubbelde!
Vorig jaar bezat Polen nog slechts 103 ton goud. In de tweede helft van 2018 kwam daar al, in enkele stappen, 25,7 ton goud bij.
Maar de opbouw in de eerste helft van dit jaar is spectaculair.
Exact 100 ton goud is er opnieuw aan de reserves toegevoegd en zo komt Polen nu op 228,6 ton in totaal.
Volgens de Polen zelf, komen ze daarmee wereldwijd op plaats 22 wanneer naar goudreserves wordt gekeken (nummer 11 in Europa).
Hiermee steken ze trouwens ook België voorbij (227,4 ton) en dat doet ons even reflecteren over hoeveel beter de Belgen er vandaag hadden kunnen voorstaan. Heel vriendelijk zal de geschiedenis immers niet terugkijken op onze Belgische “powers that be” lijkt ons…
Ooit waren de Belgen echte “goudkevers”. Ten tijde van de London Gold Pool eind jaren 1960 naderde de Belgische goudreserves immers een indrukwekkende 1.400 ton goud…
Daarmee zou België vandaag op plaats 6 in de wereld staan EN uitstekend geplaatst zijn voor wat onvermijdelijk komen gaat.
Maar 1.400 ton werd nooit helemaal bereikt. Eerst nam België deel aan het fiasco van de London Gold Pool in een poging de stijging van de goudprijs onder controle te houden eind jaren 1960. In de jaren 1970 werd vervolgens al meer dan 200 ton goud verkocht door de Nationale Bank.
Toen België zich moest opmaken voor de toetreding van de euro, bezat de Nationale bank nog steeds meer dan 1.000 ton goud. Het merendeel daarvan werd echter opgeofferd om de fameuze Maastricht norm te halen, door wijlen Jean Luc Dehaene (& Co).
Het maakt niet uit hoe je de volgende monetaire gebeurtenis van formaat wil noemen, een “reset”? of een “systeemcrisis”?
1.150 ton goud extra zou dan WEL degelijk het verschil kunnen maken!
Het gevolg is natuurlijk nu dat elke Belg zelf zijn/haar Centrale Bank moet spelen. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk, iedereen kan makkelijk een hoeveelheid goud aankopen waar hij/zij zich comfortabel bij voelt!
Maar nog even terug naar de Centrale Bank van Polen, die toch een duidelijk plan heeft:
De Poolse Centrale bank vermeldt in haar persbericht, dat ze de huidige uitstekende economische situatie gebruikt om nu haar reserves in goud te verhogen, zodat ze ook in moeilijke tijden haar geloofwaardigheid en financiële kracht kan behouden.
Bovendien wil ze de helft van haar nieuw verworven goud uit Londen repatriëren en binnen de eigen landsgrenzen opslaan. Net zoals we dat de laatste jaren al van andere Europese Centrale Banken gezien hebben.
Vermits goud vandaag (en morgen) niet meer zo snel van hand tot hand gaat, het is namelijk nergens ter wereld nog “geld”, is het perfect logisch om de goudvoorraad dichter bij huis te willen hebben.
Aan de helft van het Poolse goud dat in Londen blijft, hebben ze ook gedacht.
Het persbericht vermeld expliciet dat dit goud ALLOCATED wordt aangehouden, in LBMA gecertificeerde goudbaren.
Dat is exact de manier waarop je zoiets wil doen!
Edelmetaal opslaan doe je dus zelf ook allocated, waarbij je alle info van het goud/zilver/… in je bezit wil hebben, tot de serienummers toe als dat kan.
(wanneer je edelmetaal bij goud999 aankoopt en het vervolgens door SPM Safe laat opslaan, dan is dat ALTIJD ook in echt fysiek metaal, volledig gealloceerd zoals het hoort!)
Tot slot willen we nog heel even aanstippen dat de Polen natuurlijk niet alleen staan.
Centrale Banken kopen AL het goud waar ze hun handen op kunnen leggen, ZONDER echter de prijs te beïnvloeden.
Dat is in de goudmarkt ook makkelijker dan je zou denken, want de prijs van goud, die wordt simpelweg ook niet gemaakt door de handel in de fysieke markt, wel op de papieren markten van Londen en New York.
In 2018 (vorig jaar dus), kochten Centrale Banken officieel maar liefst 651 ton goud bij. We schrijven officieel omdat er bijvoorbeeld landen zoals China zijn die mogelijkerwijs nog niet al hun goudaankopen publiekelijk bekend maken.
Bijna 20% van AL het goud dat ooit werd gedolven, ligt vandaag in de kluizen van Centrale Banken wereldwijd. Aan de waardering van dit moment, is deze 1,4 biljoen euro aan goud misschien nog niet zoveel waard (alhoewel: 1,4 biljoen = 1.400.000.000.000).
Wanneer het systeem (binnenkort???) nog eens onder druk komt, kan aan dat goud perfect de “juiste” waarde worden gegeven. Een waarde die hoog genoeg is om problemen elders op te dweilen…
Goud is de ULTIEME reserve!
Dat is ook de reden waarom wij goud “altijd”, op elk moment, een goed idee vinden.
Vandaag heb je bijkomend natuurlijk wel nog het gegeven, dat de prijs opnieuw in een nieuwe stierenmarkt is terecht gekomen.
Zonder onvoorziene omstandigheden zijn we vertrokken voor een veel leukere periode in de evolutie van de goudprijs de komende jaren.
(MET onvoorziene omstandigheden wil je OOK goud in port hebben natuurlijk).
Goud kopen kan eenvoudig op onze website. Kijk vandaag misschien speciaal naar de 1 ounce gouden Moose, onze favoriete bullion munt van dit jaar.
Of misschien naar de historische Nederlandse 10 Gulden munten die we momenteel in stock hebben!
Liever baren of baartjes? Een overzicht vind je hier.
Tot binnenkort!
Het goud999 team.