Foto: Flickr
Jason Mayer, senior portfolio manager bij Sprott Asset Management, ziet goud langzaam hoger gaan. Wat volgens hem de goudprijs stuurt is de economische achtergrond die een trage economische groei creëert.
De VS zal volgens voorspellingen van de Fed een groei gaan kennen van boven de 2 procent. Mayer geeft aan dat, de laatste keer dat de economische groei boven de 3 procent uitkwam, we terug moeten naar 2005. Dit ondanks QE1, QE2, QE3 en Operation Twist waarmee de rente richting de 0 procent ging.
Onder die continuerende omstandigheden kan men niets anders concluderen dan dat goud blijft profiteren.
In de tussentijd, van 2005 tot 2016 kende de goudprijs een stijging van 400 dollar tot boven de 1900 dollar. Tegen het einde van Operation Twist eind 2012 keerde de goudprijs, tot een huidige 1260 dollar.
Met de renteverhoging vorig jaar december door de Fed zagen we weer een prijsstijging in goud vanaf januari van meer dan 25 procent.
Het betekende het begin van een nieuwe stierenmarkt, hoewel de goudprijs sinds juli niet significant hoger weet te bewegen en zelfs enkele keren flink onderuit werd gehaald.
Gekeken naar goudmijnbouwaandelen geeft Mayer aan dat hij overtuigt is dat we nog steeds in die nieuwe stierenmarkt zitten.
Wanneer men daarin mee kan gaan geeft Mayer aan dat beleggers het grote plaatje moeten zien. Ten tijden van bearmarkets kunnen de aandelen tot 80 procent dalen. Ten tijden van bullmarkets stijgen ze gemiddeld veel hoger.
Gekeken vanaf 1970 waren er 7 stierenmarkten en gemiddelde opbrengst daarbij was 360 procent. De gemiddelde lengte was 3,6 jaar. Huidige bullmarket, begin dit jaar begonnen, komt niet in de buurt.
Bij Sprott Asset Management geloven ze dan ook dat huidige stierenmarkt, gekeken naar de ernst van de afgelopen bearmarket, nog sterker zal zijn dan normaal en zeker niet ten einde is.
Een huidige stijging van goudmijnbouwaandelen van gemiddeld 70 procent staat in het grote plaatje tot niets.
Bronnen: Bloomberg, The Balance
[xyz-ihs snippet=”goud”]