De aandelenmarkten zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Na het dieptepunt dat we bijna 8 jaar geleden, in 2009, bereikten, zijn er honderden procenten winst te tellen voor aandelenbeleggers.
Dat zorgt ervoor dat veel beleggers nu grotere allocaties en blootstellingen hebben aan aandelen dan ze wensen of zelfs beseffen. Indien een echte berenmarkt van start gaat op de aandelenmarkten, dan kan dat je portefeuille onder enorme druk zetten en beletten dat je je financiële doelstellingen haalt. Je portefeuille opnieuw balanceren zorgt ervoor dat je portefeuille opnieuw is afgestemd op je doelstellingen en risicotolerantie.
Beleggers die niet al te veel risico’s willen nemen, kunnen eventueel overwegen om een deel van hun aandelenallocatie van tafel te nemen. Hierdoor verkoop je een deel dure activa en koop je een deel goedkope of ondergewaardeerde activa. Meer tastbare activa kopen zoals goud en zilver is een goed idee. Ten opzichte van financiële activa zoals aandelen en obligaties zijn goud en zilver immers relatief goedkoop.
Hierdoor wordt je portefeuille ook beter beschermd tegen allerhande risico’s en exogene schokken. Een goed gediversifieerde portefeuille die een flink stuk goud bevat, is minder vatbaar voor neerwaartse bewegingen op de financiële markten.
Momenteel zijn goud en zilver bijzonder goedkoop in historisch opzicht. Vooral zilver is extreem goedkoop, zowel in absolute termen als in relatieve termen ten opzichte van goud.
Dat biedt kansen voor actieve beleggers die willen arbitreren naar goedkopere activa. Momenteel is het erg interessant om deze arbitrage te doen.
Fysiek goud en zilver dragen natuurlijk steeds de voorkeur weg. Met trackers en ETF’s heb je niet de nodige bescherming.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]