Trump start het Eindspel

De kranten staan er vol van, en het zal straks hét onderwerp in elk journaal zijn: de nieuwe handelstarieven van Donald Trump.

Maar wat betekenen deze maatregelen voor de wereldeconomie — en specifieker: voor goud?

Goud en zilver: vrijgesteld van tarieven

Eerst het logische nieuws: goud- en zilver bullion worden uitgesloten van de nieuwe importheffingen. Dat is niet verrassend. Extra belasting op edelmetalen zou de Amerikaanse import van fysiek metaal ondergraven, terwijl die import strategisch belangrijker wordt met de dag.

De VS doet er al enkele maanden alles aan om zoveel mogelijk fysiek edelmetaal binnen de eigen landsgrenzen te trekken.

De echte kernvraag is natuurlijk: wat probeert Trump te bereiken met deze nieuwe tarieven?

Het antwoord ligt in de cijfers. De tarieven lijken gericht op het creëren van een gebalanceerde handelsbalans van de VS met de rest van de wereld.

Wie de officiële documenten bekijkt, ziet dat het argument niet zozeer gebaseerd is op de tarieven die andere landen aan de VS opleggen, maar op het handelstekort van de VS met elk specifiek land of handelsblok.

De formule om de kolom “Tariffs Charged to the USA” te berkenen is niet standaard, wel opvallend eenvoudig:

Tariffs Charged to the USA (%) = Handelstekort / Export van dat land naar de VS

Voorbeeld:

  • Vietnam: Exporteert voor $136,6 miljard naar de VS, maar importeert slechts $13,1 miljard. Het tekort: $123,5 miljard.
    → Tarief door de VS berekend: 90% -> effectief import tarief: 46%
  • EU: Exporteert voor $531,6 miljard naar de VS, importeert voor $333,4 miljard. Het tekort: $198,2 miljard.
    → Tarief door de VS berekend: 39% -> effectief import tarief: 20%

De boodschap is helder: hoe groter het handelstekort met de VS, hoe hoger het tarief.

Het Eindspel: nieuwe spelregels voor een oude wereldorde

Met deze tarieven lijkt Trump een radicale koerswijziging te forceren: weg van het model van permanente tekorten, op naar een ‘evenwichtige’ wereldhandel. Maar… in een zwaar gehefboomde wereldeconomie, waar de handelsstromen en schuldstructuren al decennia op deze onevenwichten steunen, is zo’n breuk niet zonder risico’s.

Zoals Axel Merk op X opmerkte:
“Een complex financieel systeem corrigeren is als het openbreken van een leidingnetwerk. Eén verkeerde draai, en het rioolwater loopt overal binnen.”

Geen tekorten meer = geen dollaroverschotten meer?

Met het streven naar een evenwichtige handelsbalans raakt Trump aan de fundamenten van het huidige monetaire systeem.

De Amerikaanse dollar is vandaag de facto nog steeds de wereldreservemunt. Maar precies daarom móét de VS ook handels- en begrotingstekorten hebben – dat is de paradox die Robert Triffin al in de jaren 1960 onder woorden bracht:

“Het land dat de wereld van reservemiddelen voorziet, moet noodzakelijkerwijs meer importeren dan exporteren, anders kan de rest van de wereld nooit aan die dollars geraken.”

Als de VS dit model nu bewust wil verlaten – door een structureel handelsevenwicht na te streven – kunnen ook de overtollige dollars die wereldwijd als reserve circuleren verdwijnen…

De gevolgen zijn fundamenteel. Kapitaal dat decennialang als vanzelf naar de Amerikaanse staatsobligaties en financiële markten vloeide, zou dan andere toevluchtsoorden zoeken.
De unieke positie van de Amerikaanse schuldenmarkt als veilige haven komt onder druk, net als de automatische financiering van de Amerikaanse overheid door de rest van de wereld.
En dus blijft er, wanneer het vertrouwen in dollars afneemt en andere valuta’s géén alternatief kunnen bieden, nog maar één ultieme neutrale reserve over: fysiek goud.

De ultieme neutrale reserve

De recente prijsstijging van goud is geen toeval. Centrale banken kopen al enkele jaren massaal goud op. Steeds vaker willen ze hun goud ook niet langer in Londen of New York laten bewaren.

En zoals daarnet al beschreven doen de Amerikanen er sinds kort alles aan om goud én zilver op grote schaal te repatriëren.

In dat proces, wordt de goudmarkt in Londen enorm onder druk gezet. Er is namelijk veel meer goud verkocht (beloofd) dan er uitgeleverd kan worden.

Houd uw fysiek goud en zilver goed vast.

In een wereld waarin de spelregels plots veranderen, handelsstromen worden verstoord, en vertrouwen verschuift, is er maar één anker: echt edelmetaal, in eigen juridische eigendom.

Misschien heeft Trump gisteren wel het economische Eindspel in gang gezet!

De bubbel moest toch barsten

Er blijft dan nog één vraag: Waarom zet Trump dit nu in gang?

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog — en zeker sinds de loskoppeling van de dollar van goud in 1971 — heeft de rol van de dollar als wereldreservemunt geleid tot een ongeziene opbouw van globale financiële onevenwichten.

Niet alleen zijn de waarderingen op aandelenmarkten historisch hoog, ook en vooral de schuldenberg is geëxplodeerd. We zitten vandaag in wat velen omschrijven als de grootste schulden- én beloftebubbel ooit.

De nieuwe handelsstrategie van Trump zou er dan ook op kunnen wijzen dat deze realiteit intussen erkend wordt: de bubbel móét worden afgebouwd — en dan liever gecontroleerd, op Amerikaanse voorwaarden.
Het risico op een wereldwijde correctie is daarmee niet verdwenen. Dat is net groter geworden. Maar wie het ziet aankomen, kan zich voorbereiden.

Onze analyse:
Fysiek goud is en blijft uw veiligste keuze.

Via www.goud999safe.com koopt u 100% fysiek edelmetaal aan, dat is essentieel. Net zoals het feit dat uw aankoop op naam volledig gealloceerd wordt in een Zwitserse kluis.

Tot binnenkort!
Het goud999safe team