Soedan heeft een overeenkomst ondertekend met een Turks genationaliseerd bedrijf gisteren. Een Soedanese bron bij het aardolieministerie gaf te kennen dat de deal inhoudt dat goud en andere mineralen mogen worden gewonnen in de Soedanese staat Al-Bahr-al-Ahmar aan de Rode Zee.
De overeenkomst kwam een dag nadat de Turkse Vice President Fuat Oktay het land na een officieel bezoek van drie dagen verliet.
De overeenkomst tussen de Geologische Instantie van Soedan, die onder het aardolieministerie valt, en het Turkse Mineral Research and Exploration General Directorate (MTA) behapt twee vierkante gebieden in de Rode Zeestaat.
Awad Dahia, Soedanese staatsminister voor aardolie, gaf aan dat de overeenkomst de eerste deal betreft voor MTA buiten Turkije op het gebied van mineralen.
Er wordt gehoopt dat de overeenkomst de Soedanese economie ten goede zal komen.
Die Soedanese economie heeft het sinds 2011, toen het zuiden van het land werd afgescheiden en er driekwart van de olieproductie verdween, erg moeilijk gehad.
Soedan heeft zijn nationale munt in oktober flink gedevalueerd. Die actie maakte deel uit van een pakket maatregelen om een economische crisis en een acuut tekort aan vreemde valuta aan te pakken.
In hoofdstad Khartoum zijn de rijen voor de geldautomaten elke dag ongekend. Niet vreemd ook, aangezien bezorgde burgers graag meer zekerheid willen aangaande spaargeld maar elke dag maar 11 dollar op mogen nemen.
Nadat vorig jaar een 20-jarig Amerikaans handelsembargo werd opgeheven voorspelden overheidsfunctionarissen een economische opleving.
In plaats daarvan liep de economie terug en stortte de waarde van het Soedanese pond in.
Hassan Elhag Ali Ahmed, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Khartoem: “We have an acute economic crisis because inflation is skyrocketing and the national currency is declining. People are facing serious hardship trying to meet their daily needs”
De Turkse Vice President Oktay ontmoette woensdag in Khartoem verschillende Soedanese hooggeplaatsten, waaronder ook president Omar al-Bashir en parlementsvoorzitter Ibrahim Ahmed Omar.
Oktay gaf aan dat hij met hen diverse gebieden heeft besproken om een samenwerking aan te gaan, waaronder energie, mijnbouw en landbouw.
Volgende maand vindt er in Khartoem ook een geplande Turks-Sudanese Strategische Vergadering van de Samenwerkingsraad plaats. Aldaar zal er verdere samenwerking worden besproken.
Of het genoeg is om de economische crisis te bezweren valt te bezien. In ieder geval lijkt het ook al met haar economie worstelende Turkije een bondgenoot weten te vinden in Soedan.
Bronnen: Reuters, Financial Times
Foto: Flickr