Turkije heeft een nieuw plan opgezet om meer goud binnen haar financiële systeem te krijgen. Pogingen in het verleden hebben tot nu toe nauwelijks gewerkt.
Goud privaat aangehouden door Turken is gigantisch, waarbij de totale waarde daarvan overeenkomt met zo’n 40% van het bruto binnenlands product.
De Turkse Schatkist en de goudraffinaderij van Istanbul komen nu met een plan waarbij bepaald geselecteerde juweliers goud, dat zij verkrijgen middels verkopen van burgers, laten deponeren bij staatsbanken.
Een groot verschil met de nieuwe regelgeving is dat klanten fysiek goud kunnen opnemen, aldus Aysen Esen, de CEO van de raffinaderij.
De raffinaderij, de grootste van Turkije, werkt al bijna vijf jaar aan een nieuw goudwaarderingssysteem. De tests begonnen in juli met drie staatsbanken en hun islamitisch-bancaire dochtermaatschappijen.
De raffinaderij heeft tot nu toe 70 juweliers in 20 provincies aangewezen, en streeft ernaar om dat te verhogen tot 1.000 juweliers in 81 provincies.
Eerdere pogingen om goud in het systeem te krijgen zijn grotendeels mislukt. De afgelopen tien jaar is er volgens Esen zo’n 100 ton goud richting rekeningen gegaan van geldschieters.
Dit terwijl er naar schatting 5.000 ton goud in handen is van particulieren. Daarbij, de afgelopen twee jaar is de goudimport liefst vervijfvoudigd.
De goudvoorraad in Turkije is dit jaar op elk vlak flink gegroeid. Wekenlang werden er flinke aankopen gedaan, na een laatste golf van valutadepreciatie.
Minister van Financiën Berat Albayrak: “Despite periodic ups and downs, we see that savers constantly go for gold. We have focused on gold-denominated sales, with the objective of attracting into the financial system the savings that are currently outside, the so-called under-the-mattress savings”
Turkije is een van de grootste consumenten van het edelmetaal ter wereld. De Turkse centrale bank was het afgelopen jaar veruit de grootste afnemer van goud, met bijna een verdubbeling van haar goudreserves in 12 maanden.
Turkije kocht tot juni meer goud op dan alle andere centrale banken samen. Zij kocht 268,9 ton goud aan, waarmee totale goudreserves uitkwamen op 583 ton.
Een gigantisch aantal. Zelfs de Russische centrale bank, de nummer twee in aankopen, kocht “slechts” 93 ton goud op.
Bronnen: Bloomberg, Markets Insider
Foto: Flickr