De Turkse bevolking heeft volgens schattingen 2.200 ton aan goud “onder het matras verstopt”.
De Turkse overheid liet afgelopen weekend weten dat graag in beheer te krijgen.
De overheid wil graag gebruik maken van dat goud door de uitgifte van goud-obligaties en op goud gebaseerde huurcertificaten, zo gaf vice-premier Mehmet Simsek afgelopen zondag aan.
De eerste uitgifte aan goud-obligaties en op goud gebaseerde huurcertificaten vindt plaats tussen 2 en 6 oktober.
De 2.200 ton goud in handen van het Turkse publiek heeft een marktwaarde van zo’n 300 miljard Turkse lira’s, omgerekend zo’n 85,9 miljard dollar.
Simsek verklaarde dat die beslissing om goud-obligaties uit te geven niets te maken heeft met behoefte aan geld voor de Turkse staat. Volgens de vice-premier betreft het enkel een poging de Turkse economie te stimuleren.
Ziraat Bank, een Turkse staatsbank, zal een officiële schatting maken van de marktwaarde van het goud en omzetten in obligaties.
Zij die voor de obligaties kiezen zouden nog eens extra profiteren van de mogelijke stijging van de goudprijs.
De huurcertificaten worden echter uitgegeven met het oog op zij die enkel Islamitisch bankieren.
Rente is verboden binnen de Islam, waardoor binnen het Islamitisch bankwezen geen rente mag worden ontvangen op financiële producten.
Wanneer de vervaldatum van de producten af is gelopen kan het goud volgens Simsek wederom worden teruggegeven.
Die terugbetaling zou plaats vinden middels een kilogram goudbaar of gouden munten gedrukt door de General Directorate of Mint.
De obligatieverkoop zal in eerste instantie plaatsvinden in Istanbul maar uiteindelijk in alle provincies verkrijgbaar zijn.
Wat het duidelijk maakt is dat de Turkse regering volledig weet heeft van het belang van goud.
Vraag is of de Turkse consument ook genoeg vertrouwen heeft in de Turkse overheid om haar goud in beheer te geven.
Regels en wetgeving kan immers binnen no time aangepast worden.
In april kreeg de centrale bank van Turkije al het recht om de volledige productie van alle goudmijnen in het land op te kopen.
Dat betekent dat de mijnen hun goud pas op de markt mogen brengen als de centrale bank ze daar toestemming voor heeft gegeven.
Met deze maatregel kan de centrale bank haar goudreserve verder uitbreiden, zonder daar valutareserves voor te gebruiken.
Met de uitgifte van de goudobligaties en huurcertificaten wordt nogmaals duidelijk dat de Turkse overheid het belang van goud in het monetaire systeem duidelijk onderkent.
Bronnen: Kitco, Reuters, Hurriyet Daily
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]