Turkse commerciële banken hebben sinds mid-juni zo’n 4.5 miljard dollar aan goud verkocht. Dit in een inspanning om een liquiditeitscrisis af te wenden, uiteraard door de instortende lira.
Sinds 15 juni is de wekelijkse aanhoudingen, die door de Centrale Bank van Turkije worden gemeld, met bijna een vijfde gedaald tot 15,5 miljoen ounces.
Het merendeel daarvan – 3,3 miljard dollar – kende een directe aanleiding in de beslissing op 13 augustus van de Turkse monetaire autoriteit van lagere reservevereisten.
De centrale bank heeft de reserveverplichtingen voor banken met 4 procentpunt verlaagd voor deviezenverplichtingen over één, twee en drie jaar. Daarnaast nog eens 2,5 procentpunt over producten met andere looptijden. In totaal vertegenwoordigd dat een equivalent aan waarde van 3 miljard dollar in goudliquiditeit.
Jason Tuvey, een senior emerging markets econoom bij Capital Economics: “The commercial banks were probably switching to more liquid assets, given what has happened to the lira. There’s been concern at the commercial banks over their external debt burden, which has been reflected in the rising bank bond yields”
In tegenstelling tot de meeste andere landen mogen Turkse geldschieters aan reserveverplichtingen voldoen middels edelmetaaldeposito’s. De centrale bank van Turkije accepteert sinds 2011 goudvoorraden van commerciële banken als volwaardige reserve.
Sinds Turkije goud accepteert als volwaardige reserve voor banken worden ook deze private goudvoorraden opgeteld bij de publieke goudvoorraad van de centrale bank.
De banken lenen op de internationale markten in harde valuta’s en dekken hun dollarverplichtingen af met gouddeposito’s in plaats van de volatiele lira, ook al worden leningen in die valuta aangeduid.
Nora Neuteboom, een in Turkije gespecialiseerde econoom bij ABN Amro: “But, of course, you can’t repay your debt in gold, so they’re probably selling to shore up finances for when their debt becomes due”
Volgens gegevens van de World Gold Council is Turkije een van de 20 grootste soevereine eigenaren van het edelmetaal en kent het de op vier na grootste consumentenvraag ter wereld.
Bronnen: TCMB, Bloomberg, Hurriyet Daily News
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]